Tahkim Kurulu kaldırılacak, her federasyon kendi üst kurulunu oluşturacak, bunlara da, “Anlaşmazlıkları Çözüm Kurulu, Temyiz Kurulu, İtiraz Kurulu” gibi isimler konulacak.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 37. maddesinde yapılması gündeme gelen düzenlemenin sadece Futbol Federasyonu’nu değil, tüm özerk federasyonların bağlı bulunduğu GSGM Tahkim Kurulu’nu da kapsayacağı bildirildi.

Anayasa Mahkemesi’nin 19 Mart 2010 tarihinde GSGM Tahkim Kurulu’nun kararlarının yargıya açık olduğunu belirten kararının yürürlüğe girmesine 20 gün kala, sporda bir kaos ortamının doğmaması için Anayasa’da yapılacak değişiklik için start verildi ve TBMM Anayasa Komisyonu bu konu ile ilgili çalışmaya başladı.

37. maddeye eklenmesi düşünülen “Spor faaliyetleri ve yönetimine ilişkin nakti nitelikteki parasal uyuşmazlıkların dışında kalan anlaşmazlıkların yargı denetimine tabii olmaksızın kesin olarak çözülmesi kanunen öngörülebilir” ibaresi Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Futbol Federasyonu’nun işbirliğinde ortaya çıkarken, bu değişiklik ile sportif cezalara itirazın önüne geçilmiş olacak.

İSMİ KALKIYOR
Anayasa’nın 37. maddesinde yapılacak düzenleme sonucunda tüm özerk federasyonlar kendi üst kurullarını bünyelerinde oluşturacak. Yani GSGM çatısı altında faaliyetini sürdüren Tahkim Kurulu ortadan kalkacak ve yerine her federasyonun disiplin kurulunun kararlarına itirazlara bakacak bir üst komisyonu olacak. Hukuk sisteminde “Tahkim” kelimesinin normal yargı yolunu açan bir tabir olduğunun Anayasa Mahkemesi’nin kararlarıyla belirlenmesinden sonra bu üst kurulların isimleri de değişecek. Özerk Federasyonlar cezai kararların itirazını, sportif anlaşmazlıkları çözecek olan kurula “Anlaşmazlıkları Çözüm Kurulu, Temyiz Kurulu, İtiraz Kurulu” gibi isimler verebilecek.

59. MADDEYE DE EK OLABİLİR
Spor teşkilatı yetkilileri Anayasa’nın 59. maddesine de “Sportif faaliyetlerin yetkilendirilmiş bağımsız spor federasyonları aracılığıyla yapılması kanunen öngörülebilir” ibaresinin eklenmesi teklifinde bulundu. Anayasa’da sporun devlet eliyle yürütülür maddesiyle özerk federasyonların şimdiki yapısının uyuşmaması yüzünden böyle bir değişiklik isteyen yetkililer, bu düzenleme ile devlet teminatı altında federasyonların özerk yapılarını sürdürmesini sağlayacak.

MART'TA KOMİSYONDA
Sporda kaos yaşanmasını önleyecek olan yasal düzenlemenin görüşmelerine büyük olasılıkla Mart ayının ilk haftasında başlanacak. Adalet Bakanlığı, GSGM ve Futbol Federasyonu hukukçularınca hazırlanan tasarı, TBMM Anayasa Komisyonu’nda ele alınacak. Burada onaylandıktan sonra TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşacak.



Milliyet