Spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun, kamuoyunda 'şike yasası' olarak biliniyor. Ama yasanın sporda şiddetin önlenmesiyle ilgili önemli maddeleri de var ve bazı değişiklikler vetoya takıldı. Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık, yasanın hazırlığında komisyonlarda görüşlerine başvurulmuş bir isim. Karabıyık ile Ankara'da 5149'dan 6222'ye, oradan da 6250'ye giden süreci değerlendirdik. 6222'den 6250 numaralı yasaya geçişte şike tarafı konuşuldu. Ama şiddet maddelerindeki değişiklikler hiç gündeme gelmedi. Neler eksik yasalarımızda da 5149, 6222, 6250 diye gidiyoruz? 5149'U 2004'te çıkardık. Sonuçları tam olarak almadan "Değiştirelim" noktasına ve 6222'ye geldik. Müeyyide (yaptırım) uygulanmasına yönelik amir hükümleri varken, yetkili merci topu oradan oraya atıyorken, "5149'u tam uyguladık" diyemeyiz ki, "Müeyyideler yetersiz" diyelim.

PARMAK HAREKETİNİ HATIRLATTI
Bu yıl 6 Ocak'ta TSYD'nin seminerinde de bunları dile getirdim. O sıralar "Yeni bir yasa çıkmalı. 5149 yeterli değil" diyorlardı. G.Saray-F.Bahçe basketbol maçında bir parmak hareketiyle olayları başlattığı söylenen bir bayan taraftar görüntüleri çokça kullanıldı. O taraftara 6 ay tüm spor müsabakalarını seyirden men ve para cezası verildi. Ardından bir başka F.Bahçe maçına bilet alırken fotoğrafları yayınlandı ve yasanın yetersiz olduğu vurgusu yapıldı. 5149'da seyir yasağı varken maça gitmenin cezası 1 aydan 1 yıla kadar hapisti. Yeterli bulunmadı. "Alt sınır 3 ay olsun" denildi. 6222'de bu değişiklik yapıldı. Üç aydan bir yıla kadar hapis cezası denildi. Şimdi 6250 sayılı yasada 50 gün adli para cezası... Neye tepki göstererek yasa çıkarıyoruz? Yaşanan olayların hemen ardından çıkarılan tepki yasaları sağlıklı olmuyor. Ortada uygulama yok. Elde veri de yok. Niçin, 1 yıl önce "Cezalar yetersiz" diyerek 5149'dan 6222'ye 1 aylık alt sınırı 3 aya çıkarmışken, şimdi 50 güne düşürmeye kalkıyorlar? "Yöneticiler toplu bilet satışı yapıyor" denilerek elektronik bilet konuldu. Şiddetin en önemli sebebi olarak kulüplerin parasız bilet dağıtması gösteriliyordu. 6222'de usulsüz seyirci kabul eden veya edilmesini sağlayan kişilere üç aydan bir yıla kadar hapis cezası getirildi. 6250'de 50 günden az olmamak üzere adli para cezasına çevriliyor.
KİŞİLERE GÖRE ÇIKARILMAMALI
Voleybol
Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık, "Şike cezalarının inmesi çalışması hakkındaki düşünceniz nedir?" sorusuna şu cevabı verdi: "Uygulanıp sonuçları görülmeden olaylara, kişilere göre yasa çıkarılmamalı diyorum. Şiddete yönelik olan değişikliklere karşı çıkıp diğer değişiklikleri benimsemek çelişki olur. Genel olarak tepki yasalarına karşıyım. Hakim görüş "Değişmeli bu yasa" olduğu için herkes susuyor. 6222'nin zaruret olduğunu dile getirenler, o komisyonda benimle cebelleşenler, neredeler şimdi ? Sayın Karabıyık ile röportajı 6250 sayılı yasa veto edilmeden birkaç saat önce yapmıştık. Dolayısıyla veto konusundaki düşüncelerini de sonradan telefonla sorduk
"
Veto konusu Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdiridir. Bizim yorumlamamamız çok doğru değil."

'SEYİRCİSİZ'E "HAYIR"
KARABIYIK, deplasman seyircisine uygulanan yasağı da eleştirdi: "Emniyet kökenliyim. Biz, herhangi bir spor müsabakasında olay çıkacak diye seyirciye yasak getirilmesini kendimize hakaret kabul ederdik. 'Koskoca devletin güvenlik güçleri bir spor müsabakasının güvenliğini sağlayamayacak' görüntüsünü sindiremezdik. Olayı çıkaranla ilgili kuralları tam, süratle ve tolerans tanımadan uygularsanız kaçkişi şiddete bulaşabilir? Deplasman seyircisine yasak salonlardan futbola taşındı. Ben buna karşıyım. İl Spor Güvenlik toplantısına federasyonumuz adına giren her arkadaşım bunlara muhalefet şerhi koyar."

EROL ÜNAL KARABIYIK KİMDİR?
1955 Giresun doğumlu... İlk ve orta öğrenimini Malatya, Hatay ve Eskişehir'de tamamladı. Polis Koleji ve Polis Akademisi'ni bitirdi. Emniyetten istifa ettikten sonra yayıncılık şirketi kurdu. Ders ve şiir kitapları yazdı. Polis Akademisi Spor Kulübü'nün kurucusu. Uzun yıllar başkanlığını da yaptı. Halen Voleybol Federasyonu'nun başkanlığını yürütüyor.

ELEKTRONİK BİLETE HİÇ İNANMIYORUM
Uygu lamaya konulması düşünülen 'elektronik bilet' için de konuşan Erol Ünal Karabıyık, "Elektronik bilete inanmıyorum. 'Bütün dünya böyle yapıyor' diyorlar. Her yerde maç izliyorum. Hiç böyle şey görmedim. İsme yazılı olması ayrı. O belli ölçülerde kabul edilebilir. Ama bu uygulamada adam isme yazılı bilet için kimliğini verecek, bir de elektronik kart alacak. 6222 hazırlanırken voleybolu bunun dışına çıkarttım" ifadesini kullandı.


Sabah