Avukat Sedat Vural, 14 Nisan 2011'de yürürlüğe giren 6222 sayılı "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun" karşısında; şike ve teşvik primi konusunda Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) Etik Kurulu'nun inceleme hakkının, yönetim kurulunun da karar verme yetkisinin olmadığını belirtti.

Avukat Sedat Vural futbolda şike ve teşvik primi konusunda TFF Etik Kurulu'nun inceleme hakkının olmadığını savundu. Vural ANKA'ya yaptığı açıklamada, 6222 sayılı yasadan önce idari bir yaptırıma tabi, bir disiplin suçlu olan şike ve teşvik priminin, artık bu yasanın yürürlüğe girmesiyle Ceza Hukuku'na tabi bir suç olarak nitelendirildiğini ve cezasının da belirlendiğini ifade etti. Soruşturma ve kovuşturması yargısal sürece bağlı olarak böyle bir suçun var olup olmadığının ancak yargı kararı ile belirleneceğinin yine bu yasa maddeleriyle hüküm altına alındığını vurgulayan Vural şöyle devam etti:

"Yine bu yasanın 19. maddesiyle "federasyonun yaptırım uygulama yetkisi' ancak mahkemenin cezalandırma hükmünden sonra başlamaktadır. 23. maddesiyle de TFF'nin yargılama ve hüküm öncesi tüm idari yaptırım yetkisi Cumhuriyet Savcılıklarına bırakılmıştır. Yine aynı yasanın 24. maddesine göre de yayınlanması zorunlu uygulama yönetmeliği yayınlanmadığından TFF'nin bu kanun kapsamında görev ve yetkisi de belirlenmemiştir. Sonuç olarak, TFF'nin ön ayak olduğu 6222 sayılı "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun', federasyonun tüm idari yaptırım ve karar yetkilerini, yargı makamlarına bırakmıştır. Bu nedenle bugün için havle edilen, şike ve teşvik primi konusunda TFF Etik Kurulu'nun inceleme yapma ve TFF'nin bu konuda karar verme yetkisi yoktur."


ANKA