3 Temmuz süreci, yıllardır Türk futbolu üzerindeki etkisini kaybetmedi. 'Bitti', 'bitecek' derken, ortaya çıkan yeni belgelerle 'şike' gölgesi etkisini her geçen gün arttırıyor.

 Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), UEFA Tahkim Kurulu tarafından Fenerbahçe 'ye verilen 2 yıllık men cezasını, 28 Ağustos 2013 tarihinde onamıştı. Hem Fenerbahçe hem de Türk futbolcu açısından büyük önem taşıyan gerekçeli kararın tam metni ise 10 ay sonra ilk kez ortaya çıktı.

Sarı-lacivertli kulübün 21-22 Ağustos 2013 tarihlerinde İsviçre'nin Lozan kentinde yaptığı savunmaya karşın UEFA'yı haklı bulan CAS'ın, 137 sayfalık gerekçeli kararında oldukça çarpıcı bölümler yer alıyor.

FENERBAHÇE'YE ZORA SOKAN O MADDE

 Hatırlanacağı üzere; 'futbolda şike' davasıyla ilgili 2012-2013 sezonunda, Avrupa kupalarına mücadele etmesine bir yıl tedbir konulan Fener bahçe, bir sonraki yıl ise UEFA Disiplin Kurulu'nun 2 yıllık cezayla sarsılmıştı. Sarı-lacivertli camia, geçtiğimiz günlerde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında verdiği 'yeniden yargılama' kararının etkisiyle Şampiyonlar Ligi'ne katılım için ümitlenmişti. Zira Fenerbahçe Yönetimi, CAS'ın onadığı 'iki yıl Avrupa'dan men' cezasından, UEFA'nın bir yıllık tedbirinin çıkarılması gerektiği düşünülüyordu. Ancak CAS'ın, "UEFA otomatik olarak bir sene tedbir koyduktan sonra ağır ihlaller halinde soruşturma açıp başka cezalar verebilir" şeklindeki kararı, bu yöndeki beklentilere darbe vurdu.

CAS: DAHA FAZLA CEZA VERİLEBİLİRDİ

Gerekçeli karardaki 575, 576 ve 577. madde; standart bir şike cezasının 2 yıl men ile cezalandırılması gerektiği, Fenerbahçe yöneticilerin başlattığı şike girişimlerinin ise daha önceki davalara oranla daha ciddi olduğu vurgulandı. Yöneticilerin 4 maçta şike teşebbüsünde bulunduğu ve birden fazla yöneticinin şikeye teşebbüse karıştığı gerekçesiyle standart cezanın yukarısında bir yaptırım uygulanması gerektiği belirtildi. Ancak UEFA'nın, Tahkim Kurulu kararına 'ceza artırımı' yönünde bir itirazı olmaması ve Tahkim'in kararından daha fazla bir ceza verilemeyaceği sebebiyle 2 yılın onandığı açıklandı.

'UEFA MEKTUBU' KOZUNA ŞOK CEVAP

 Fenerbahçe'nin, 'elindeki en büyük koz' olarak gördüğü UEFA'nın bir yıllık tedbir mektubu da CAS tarafından haklı bir savunma sayılmadı. Zira sarı-lacivertli kulübün, ilk duruşmada itiraz ettiği UEFA mektubunun daha sonra delil olarak gösterilmesinin dürüstlük kuralına aykırı olduğu ifade edildi. UEFA’nın TFF'ye gönderdiği mektubun sadece tedbire ilişkin olduğu, UEFA'nın bu mektup ile ek ceza vermeyeceği taahhüdünde bulunmadığı vurgulandı. Bu mektunun UEFA ile TFF arasında bir anlaşma sayılması halinde bile Fenerbahçe'nin taraf olmadığı için hak iddia edemeyeceği belirtildi.

"YARGITAY SÜRECİ CAS KARARINI ETKİLEMEZ"

 Öte yandan Fenerbahçe Kulübü'nün, "UEFA Disiplin Kurulu ve CAS tarafından Yargıtay süreci beklenmeden karar alamayacağı" yönündeki itirazı haklı bulunmadı. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi, UEFA'nın spor hukuku açısından kendi yargılamasını yapabileceğini, Yargıtay'ın olası beraat kararının CAS yargılamasını etkilemeyeceği belirtildi.

"BU BELGELER KES-YAPIŞTIR-MONTAJ"

 Fenerbahçe Kulübü avukatlarından Abullah Kaya, twitter hesabı üzerinden CAS'ın gerekçeli kararı hakkında açıklama yaptı.

Abdullah Kaya'nın açıklamaları şöyle:
 "CAS kararı ile ilgili açıklama yapanları ibretle takip ediyoruz. Bu kararlar bilindiği üzere CAS’ın resmi sitesinden ilan edilir. CAS, Fenerbahçe ile ilgili kararını sitesinde yayınlamayacağını taraflara tebliğ etmiştir. Alınan bu karar kapsamında gerekçeli karar taraflarca açıklanmamaktadır. UEFA’dan bu kararın bir şekilde elde edildiği anlaşılmaktadır. Halbuki CAS bu kararın yayımını ertelemiştir. Neden acaba? CAS kararını yayınlayacağını söyleyenler, abilerine sorsunlar: Neden CAS kararını yayınlamıyor? Taraflara ne tebligat yaptı?

CAS’ın yayınlamayı ertelediği kararın peşine düşeceklerine, önce oturup kendi savunmalarını hazırlamalarını tavsiye ederim. CAS kararını kes-yapıştır-montajla yöntemi ile kafa karıştırmada kullanmaya kalkıyorlar. CAS kararındaki muhalefet şerhleri görülmüyor. CAS kararını saklamıyoruz, CAS’ın taraflara tebligatına uyuyoruz. İsviçre Federal Mahkemesi'ne zaten bu karar için başvuru yapıldı. CAS kararına dair itirazlarımız şu anda İsviçre Federal Mahkemesi önündedir. Kararda lehimize de çok kısım vardır.

 UEFA ile Fenerbahçemiz davalık oluyor, CAS her iki tarafa da 'Kararımı açıklamıyorum, saygılı olun' diyor. Bir durun bakalım, Size ne? 'Bu yaz çok sıcak geçecek' demiştim, öyle de olacak. Fenerbahçe'nin haklılığı tescillenecek. Ya 17 Temmuz savunmalarını yayınlasınlar ya da CAS neden kararı yayınlamamış, onu yazsınlar. El ele, kol kola izah etsinler bu iki konuyu. Biz hukuka hala inanıyoruz, hala güveniyoruz. Hukuktan başka çaremiz olmadığını biliyoruz. Ne kadar acı çeksek de hukuktan ayrılmayız. Hukuk içinde kaldığımız için de her zaman ve daima mahkemelere saygıyı gözetiriz, ama sonuna kadar da hakkımızı savunuruz. Mahkeme, taraflara 'Şu şu karar alınmıştır' diyorsa, Fenerbahçe bu karara uyacaktır- her zaman da uymuştur. Mahkemeye saygılı olmak demek, kararı kabul etmek değildir. Gerçek yavaş yavaş da olsa, kendi kendisini gösterecektir."

GÖZLER İSVİÇRE FEDERAL MAHKEMESİ'NDE

Fenerbahçe camiası, 3 Temmuz Perşembe günü İsviçre Federal Mahkemesi'nin vereceği ara karara kilitlendi. Sarı-lacivertliler, CAS cezasına yürütmeyi durdurma kararı çıkmasını umuyor. Zira bu yöndeki karar, bir anlamda Fenerbahçe'nin bu sezon için Avrupa'da kaderini belirleyecek.

 Federal Mahkeme, Fenerbahçe'nin başvurusunu reddedebilir ya da yürütmeyi durdurma kararı vermeden davayı Eylül ayında yeniden görüşmeye açabilir.

"TFF'NİN SUÇSUZ BULMASI YETERLİ DEĞİL"

 CAS, "TFF kurullarının verdiği kararlar sonrası UEFA kulübü cezalandıramaz" şeklindeki savunmayı reddetti. TFF’nin kararlarının Türkiye içinde, UEFA’nın kararlarının ise Avrupa çapında etki ettiğini belirtti. CAS, "TFF’nin Fenerbahçe’yi suçsuz bulması, Fenerbahçe’nin UEFA kurallarını ihlal etmediği anlamına gelmez" dedi.

 "ŞİKE SAHAYA BAKILARAK ANLAŞILAMAZ"

 Spor Tahkim Mahkemesi, UEFA Disiplin Kurulu'nun 5 maç üzerinden, UEFA Tahkim Kurulu'nun 8 maç üzerinden değerlendirme yapması hakkında, "UEFA, Karabükspor maçı ile ilgili inceleme yapmadı. UEFA önce 5, ardından 8 maç üzerinden ceza veremez. Kendi yargılamamızda 4 maçı inceleyebiliriz" dedi. Ayrıca TFF yetkililerinin, maçlarla ilgili raporlarının sınırlı etkiye sahip olduğu, şikenin sahaya bakılarak anlaşılamayacağı ve şikeye teşebbüsün tek başına ceza gerektirdiği ifade edildi.

İŞTE O MAÇLAR

 CAS'ın gerekçeli kararına göre; Fenerbahçe’nin yöneticilerinin 4 maçın (Gençlerbirliği-Fenerbahçe, Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Fenerbahçe-Ankaragücü ve Sivasspor-Fenerbahçe) sonuçlarını etkilemeye çalıştıklarına kanaat getirildi.