Mehmet Can Belören

Spor Hukuçusu Avkukat İlyas Çelik, UEFA'nın Sivasspor ve Eskişehirspor'u şike süreciyle alakalı olarak incemeleye almasıyla ilgili Haber7'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sivasspor'un işinin zor olduğu belirten İlyas Çelik, Eskişehirspor'un ceza almasıyla ilgili çok kritik bir detayı açıkladı.

Avkukat İlyas Çelik ayrıca Sivasspor ve Eskişehirspor'un men edilmesi kararı CAS'a taşınırsa Türk futbol ağır bir darbe daha alabilir dedi.

İşte Spor Hukuçusu Avkukat İlyas Çelik'in açıklamaları;

Bu aslında beklenen bir süreçti. Birileri bu işi kapattık dese de UEFA ve FIFA bu işi kapatmıyor. UEFA'nın verdiği şike soruşturması kararı, Sivasspor ve Eskişehirspor'un Avrupa vizesi almasıyla ortaya çıktı. UEFA uluslararası müsabakalara katılmaya hak kazanan kulüplerden bir taahhütname istiyor. Taahhütname de şu; 27 Nisan 2007 tarihinden sonra ulusal ya da uluslararası bir müsabakada şikeye karışmamak...

ESKİŞEHİRSPOR VE SİVASSPOR'UN DURUMU FARKLI

3 Temmuz'da başlayan şike sürecinde Eskişehirspor futbolcusu Ümit Karan yargılandı. Ağır ceza mahkemesinde Eskişehirspor-Trabzonspor maçıyla alakalı şike ve teşvikten mahkum oldu. Ayrıca PFDK tarafından 2 yıl hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldı. İlaveten Tahkim Kurulu bunu 2 yıl müsabakalardan men şeklinde onayladı. Sportif Direktör ve Teknik Direktör Bülent Uygun ise şike ve teşvikten mahkum oldu. PFDK'dan beraat etti ancak ağır ceza mahkemesinden ceza aldı. Eskişehirspor'un şike sürecindeki durumu bu...

Sivasspor'un durumu ise biraz daha farklı. Sivasspor'un futbolcuları Korcan Çelikay ve Mehmet Yıldız Fenerbahçe maçında şikeden dolayı mahkum oldu. Yine aynı şekilde yöneticiler Ahmet Çelebi ve Başkan Mecnun Odyakmaz Fenerbahçe maçında şikeye karışmalarından dolayı mahkum edildi. Dolayısıyla Eskişehirspor ve Sivasspor'un durumu biraz farklı. Eskişehirspor'da yöneticilerin şikeye karışmadığı görülüyor. Sivasspor'da ise 2 yönetici şikeden dolayı ceza aldı.

KARARLAR NE OLACAK?

Kulüpler 1 Haziran'a kadar savunmasını verecek. 2-3 Haziran'da İsviçre'nin Nyon kentinde UEFA Temyiz Kurulu toplanacak ve bunlarla alakalı bir karar verecek.

SİVASSPOR YANDI ESKİŞEHİRSPOR ŞÜPHELİ!

Şike konusunda sıfır tolerans politikası izleyen UEFA, yöneticileri ve futbolcuları şikeden ceza almış olan Sivasspor'a muhtemelen men cezası verecek. Sadece futbolcusu ve teknik direktörü ceza alan Eskişehirspor'un durumu ise biraz karışık. Burada kritik bir nokta var. Yargıtay, Eskişehirspor'un cezasını onarken Teknik Direktör Bülent Uygun'u yönetici olarak kabul etmiş. Dolayısıyla UEFA, Bülent Uygun'u bu sıfatta değerlendirirse Eskişehirspor da men cezası alacak. Aksi takdirde Eskişehirspor'un bir ceza alacağını tahmin etmiyorum.

KASIMPAŞA DA GİDEMİYOR!

Cezalar kesinleştiğinde Eskişehirspor ve Sivasspor Avrupa Ligi'ne gidemeyecek. Bu takımların yerlerine 6. ve 7. sıradaki Kasımpaşa ve Karabükspor'un Avrupa Ligi'ne gitmesi gerekiyor. Ancak Kasımpaşa'nın UEFA kulüp lisansı alamama durumu var. Alması da zor gözüküyor. Bu yüzden Kasımpaşa'nın yerine 8. sıradaki Bursaspor Avrupa vizesi alacak.

BURSASPOR DA MEN EDİLİR Mİ?

Bursaspor futbolcusu Vederson'un Trabzonspor maçıyla alakalı şike ve teşvik olaylarına karışmasıyla ilgili Yeşil-Beyazlı kulübün men edilmesi mümkün değil. Çünkü Bursaspor sadece futbolcu bazında bir ceza aldı. Yöneticilerinin herhangi bir şike girişimi olmamasından dolayı bu kulübün UEFA tarafından cezalandırılması söz konusu olamaz.

UEFA, geçen yıl Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı cezalandırırken şike soruşturmasında suçlu bulunan diğer kulüplere neden ceza vermedi? Ceza neden bir yıl sonra gündeme geldi?

UEFA kendi organizasyonlarında görev alan takımlar için bir incelemede bulunuyor. Yani kulüp uluslararası müsabakalara katıldığı zaman UEFA devreye giriyor. Dolayısıyla Fenerbahçe ve Beşiktaş ta UEFA organizasyonlarında görev almaya hak kazanınca UEFA tarafından men edildi. Şuan Sivasspor ve Eskişehirspor için de aynı durum geçerli. Yine şike soruşturmasında adı geçen külüpler; İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Giresunspor, Ankaragücü ve Mersin İdmanyurdu da Avrupa Kupalarına katılmaya hak kazanırsa UEFA aynı süreci başlatabilir.

CAS'A GİDERSEK YANDIK!

Türk futbolunu bekleyen asıl tehlike!

UEFA geçtiğimiz sezon Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın yerine Süper Lig'den bir takım çağırmak yerine Salzburg ve Tromsö'nün Avrupa'ya devam etmesine karar vermişti... Sivasspor ve Eskişehirspor CAS'a gider akabinde de ceza alırsa Türkiye'nin 2 Avrupa Ligi kontenjanı yanacak mı?

Şikeye karışan takımlar UEFA tarafından men edilirse hemen diğer kulüplere davetiye gönderilecek. Fakat UEFA Temyiz Kurulu'nun bu kararı muhtemelen CAS'a taşınacak. CAS yürütmeyi durdurma kararı verirse Sivasspor ve Eskişehirspor Avrupa maçlarına katılacak. CAS yürütmeyi durdurma kararı vermez ise Sivasspor ve Eskişehirspor'un yerine diğer takımlar Avrupa vizesi alacak.

Sivasspor ve Eskişehirspor UEFA'nın bu kararını CAS'a taşıyabilir. CAS olumsuz bir karar verdikten sonra men edilirlerse tabi ki yerlerine başka bir Türk takımının çağrılması söz konusu değil. Bu durumda yine geçen yıl olduğu gibi 2 eksik kontenjanla Avrupa kupalarına devam edeceğiz.


Kaynak: Haber7