AK Parti’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve geçtiğimiz gün TBMM’ye gelen vergi affı paketi spor kulüplerini de etkileyecek. Bu durum  başta Fenerbahçe camiası olmak üzere vergilerini düzenli bir şekilde ödeyen kulüpleri rahatsız etti. Özellikle Spor Toto Süper Lig kulüplerinin yararlanabileceği af paketinde, vergiler, SGK primleri ve idari para cezalarıyla, takipteki kamu alacaklarında gecikme faizlerinden ve cezalardan vazgeçiliyor. Borçlu kulüpleri sevindiren bu gelişme devlete vergi borcunu zamanında ve kuruşuna kadar ödeyen kulüplerin ise tepkisine neden oldu. Af paketiyle birlikte Süper Lig’de mücadele eden takımların yanı sıra alt liglerdeki takımlar da bu aftan yararlanarak bütçelerini yeniden belirleyecek. Daha önce dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç zamanında da vergi affı gündeme gelmişti. Ancak hem Suat Kılıç hem de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu söylentileri yalanlamış, vergisini düzenli ödeyen kulüplerin itiraz haklarının bulunabileceğini deklare etmişti.

BORCU BULUNMAYAN KULÜPLER TEPKİLİ

Devlete vergi borcunda en büyük faydayı Galatasaray sağlayacak. Süper Lig’i ikinci sırada tamamlayan Sarı-Kırmızılılar yaklaşık 140 milyon TL’lik vergi borcuyla sıralamada zirvede yer alıyor. Ligi üçüncü sırada tamamlayan Beşiktaş ise 130 milyon TL’lik vergi borcuyla listede ikinci sırada bulunuyor. Eskişehirspor da 35 milyon TL borçla ilk üçe girmiş durumda. Bu takımları da 17 milyon TL vergi borcu ile Trabzonspor izledi.

Süper Lig’de 8 kulübün ise borcu yok. Bu kulüpler; Fenerbahçe, Sivasspor, Balıkesirspor, Gençlerbirliği, Akhisar Belediyespor, Kasımpaşa, Kayseri Erciyesspor ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor. Kulüplerin çoğunluğu vergi affından oldukça rahatsız ve şaşkın. Akhisar Belediyespor yönetimi de son vergi affının adil olmadığı görüşünde. Yönetim, vergisini ve borçlarını zamanında ödeyen kulüplere kolaylık sağlanması gerektiğini vurgulayarak “Nasıl trafik cezalarında erken ödemelerde indirim uygulanıyorsa bize de böyle uygulama yapılabilir. Ayrıcalık yapılması doğru değil.” dedi.

Süper Lig’de mücadele eden dört büyük takım dışındaki kulüplerin vergi borçları şöyle: Çaykur Rizespor: 5 milyon 369 bin, Gaziantepspor: Taksitlendirilmiş toplam vergi borcu 4 milyon 400 bin. SGK’ya olan borcu ise 590 bin 464 bin, Bursaspor: 3 milyon 970 bin 195 bin, Torku Konyaspor: Yaklaşık 3 milyon, Mersin İdman Yurdu: Yaklaşık 1,5 milyon, Kardemir Karabükspor: Yaklaşık 1,5 milyon lira.

Çıkacak vergi affı paketiyle 30 Nisan 2014’ten önceki dönemlere ait vergi borçları, gecikme faizi ve gecikme zamları yeniden yapılandırılıyor. Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan alacaklar kanun yasalaştıktan sonra TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. Kesilmiş olan vergi cezalarının ödenmemiş kısmının da TÜFE/ÜFE hesaplaması yapıldıktan sonra, yüzde 50’si ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden de vazgeçilecek. Ayrıca Mükelleflerin yeniden yapılandırma için açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekecek.

Cavcav: Ayrı bir lig kuralım

Devlete vergi borcu bulunmayan kulüplerden Gençlerbirliği’nin başkanı İlhan Cavcav, vergi affına sert tepki gösterdi. Deneyimli başkan, “Bizim gibi vergi borçlarını ödeyen kulüplere yazık oluyor. İstanbul kulüpleri ayrı bir lig kursun, orada mücadele etsinler. Anadolu kulüpleri, Trabzonspor da dahil 15 kulüp ayrı bir ligde oynayalım. Ülkemize yerli futbolcunun maliyeti 2 milyon TL’den başlıyor. Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören ile bu konuları konuşacağım. Bu şartlar altında bizim gibi kulüplerin ayakta durması mümkün değildir. Bizler her türlü şartlarımızı devletimize karşı yerine getiren kulüpleriz.” diye konuştu.

‘77 milyonun hakkı gasp ediliyor’

Kayseri Erciyesspor Başkanı Ziya Eren, kendi dönemlerinde 15 milyon lira vergi ödediklerini ve vergi borçları bulunmadığını belirterek, vergisini ödemeyenlere tepki gösterdi. Eren, “Bu, 77 milyonun hakkını gasp etmektir. Nasıl olsa af çıkar düşüncesiyle vergiler ödenmiyor.” dedi. Spor kulüplerinin vergi borçları ile ilgili rakamsal boyutları gördüğünü ifade eden Ziya Eren, kendilerinin kanunlar kadar maneviyat olarak da sorumluluk içinde olduklarını ifade ederek, “Vergisini ödeyenlere adaletsizlik yapılıyor.” açıklamasını yaptı. Ziya Eren, adaletsiz bir yarışın içinde olduklarını sözlerine ekledi. Ersan Temizel Kayseri

‘Fenerbahçe inek gibi sağılıyor’

2014 yılının ilk Yüksek Divan Kurulu toplantısında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, vergi affı konusunda adaletsizlik olduğunu söylemiş ve kulübün bir tarafından zincirlendiğini dile getirmişti. “Fenerbahçe inek gibi sağılıyor; ama hakkını alamıyor.” diyen Yıldırım şunları söylemişti: “Biz Türkiye’deki büyük kurumlar gibi vergimizi ödüyoruz. Bizden başka da bir Gençlerbirliği olabilir, onlar öyle söylüyor. Bunun karşılığında yayın hakkı olarak payımızı alamıyoruz. 35 milyon dolar gelir alıyoruz. Gerekirse Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Ne gerekirse yapacağız.” sözlerini kullanmıştı.


- HABERLER SPOR ZAMAN