Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yabancı kontenjanı için sabah saatlerinde toplantı yaptı.

Yıldırım Demirören, toplantının ardından, yönetim kurulu üyeleriyle beraber federasyonun İstinye'deki merkezinde basın toplantısı düzenledi.

TFF Başkanı Demirören, Süper Lig'de yeni sezonda yabancı oyuncu kontenjanı konusunda daha önceden açıkladıkları "6+0+4" statüsünde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını açıkladı.

Demirören, “Kulüpler Birliği 17 kulüple yabancı oyuncu sayısının değişmesi için bize müracaat etti. Bunu değerlendirdik. Bazı yöneticilerimiz olması tarafında ama çoğunlukla teknik olarak statüyü tekrar değiştirme şansımız yok" diye konuştu.

Verdikleri kararın arkasında olduklarını dile getiren Yıldırım Demirören, şöyle konuştu: “Geçen sezon Türkiye Ligi ortalamasında sahada süre olarak bulunan yabancı sayısı 4.6'dır. İkincisi, maalesef FIFA'da 289 dosyayla Türkiye, Avrupa'da dava bakımından birinci sıradadır. Yabancı sayısı ne kadar fazla olursa olsun Milli Takım'a başarılı yansımadığına inandığımızdan bu kararımızın sonuna kadar arkasındayız."

AB STATÜSÜ KABUL EDİLMEDİ
Avrupa Birliği (AB) statüsündeki oyuncuların transferinin serbest bırakılması teklifini de geri çevirdiklerini kaydeden Demirören, “AB üyesi olmayan Türkiye, dışardan gelen bir oyuncuyu AB statüsüne dahil edemez. Yarın Afrikalılar çıkar, müslüman ülkeler çıkar 'Bize de bu hakkı tanıyın' der” diye konuştu.

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal'ın "Ya bu karar değişecek ya da bu kararı verenler" sözlerini de değerlendiren Demirören, "Ünal Aysal ile görüştüm ve bunu kastetmediğini söyledi. Kendisine elimizden geleni yapacağımızı söyledik, ama bunu söylerken de bu karar değişirse Tahkim Kurulu'na gidileceğini ilettim. Teknik olarak bunu yapma imkanımız yok" şeklinde konuştu.

UEFA KARARI
Demirören, UEFA’nın Beşiktaş ve Fenerbahçe’ye verdiği cezalarla ilgili olarak ise "Biz kulüplerimize teknik olarak, istedikleri bilgiyi belge olarak yardım ederiz. Onun haricinde yapabileceğimiz fazla bir destek yoktur. Ancak Steaua Bükreş kararını gördükten sonra UEFA'nın da adil olmasını Türkiye olarak beklemek zorundayız. Adil kararda kulüplerimiz cezalarını çekerler, ama kararın adil olması konusunda federasyon olarak takipçi olacağız. Çünkü Steaua Bükreş bizim için bir örnektir" dedi.

'TEŞEKKÜRÜ HAK ETTİK'
Eski TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın genel kurul öncesi kendisine "Genel kuruldan ne geçerse geçsin UEFA Kongresi bittikten sonra ne puan silinecek ne kulüpler küme düşürülecektir" dediğini vurgulayan Demirören, şöyle devam etti:

“Federasyon olarak, kurullarımız olarak geçen dönem alınan kararın Türk futbolunun menfaatine olduğuna inanıyoruz. Geçen sene yayıncı kuruluş Digitürk geri çekiliyordu. Geçen sene milli takımımızın, Şampiyonlar Ligi'ne ve Avrupa Ligi'ne gitmeyi hak etmiş takımlarımızın gidemeyeceği konuşuluyordu, hepsi gitti. Onun için de 'Teşekkürü hak ettik' dedim, yine hak ettiğimize inanıyorum."

'CEZALARI VARSA ÇEKECEKLER'
Beşiktaş'ın aldığı cezanın, kendisinin siyah-beyazlı kulübün başkanı olduğu dönemde oynanan bir maç yüzünden olduğunun hatırlatılması üzerine Demirören, şöyle konuştu: "Beşiktaş'ın UEFA kararına bakarsanız, tamamen mahkeme kararıyla hareket ediliyor. Eğer futbol mahkeme kararlarıyla hareket ederse disiplin kurulları ve tahkim kurulu çalışamaz. Bunlara çok iyi bakmak lazım. Biz adil olarak bakılmasını istiyoruz. Mahkeme kararıyla hareket edilirse Avrupa'da da tahkim kurulları biter. Kulüplerimizi korumamız lazım, ama cezaları varsa da çekeceklerdir."

Demirören, UEFA'nın kişilere ceza vermesi durumunda ise federasyonun UEFA'nın kararına uymak zorunda olacağını kaydetti.

'GEÇMİŞTEKİ GİBİ EL ÖPMEYİZ'
Yıldırım Demirören, adil olarak alınacak her kararın arkasında olduklarını anlatarak, "Adil olmayan kararın her türlü mücadelesini yaparız. TFF'nin gücü vardır, ama geçmişteki gibi gidip el öpmeyiz" şeklinde konuştu.

'BREZİLYA'YA ŞANSA GİDERİZ'
Milli Takım'ın durumunu da değerlendiren Demirören, "Brezilya'ya gidersek şansa gideriz. Abdullah hocayı ben getirmedim. Ben geldiğimde vardı. Keşke Abdullah hoca da hepimiz de dayansak, Brezilya'ya gitmesek bile hocamız devam etse. Adam harcamak çok kolay, adam kazanmak çok zor" şeklinde konuştu.

'İSTİFA ETMEYECEĞİM'
Demirören, istifa etmeyi düşünmediğini kaydederek, "Türk futbolunda birlik ve beraberlik zamanıdır. Seçim 2015'tedir. İstifa etmeyeceğiz, sonuna kadar görevimizin başındayız" şeklinde konuştu.

TFF, bir süre önce açıkladığı ve internet sitesi aracılığıyla yürürlüğe soktuğu 2013-2014 Sezonu Spor Toto Süper Lig Müsabakaları Statüsü'nün "Futbolcuların Uygunluğu" başlıklı 2. maddesini, spor kamuoyunda "6+0+4" şeklinde adlandırılan "2013-2014 Sezonunda kulüpler, en fazla 10 yabancı futbolcuyu tescil ettirebilirler ve 18 kişilik isim listesine bu futbolculardan en fazla 6'sını yazıp müsabakalarda oynatabilirler" şeklinde düzenlemişti.

Statüye göre, 2014-2015 sezonunda ise kulüpler, en fazla 8 yabancı futbolcuyu tescil ettirebilecek ve 18 kişilik isim listesine bu futbolculardan en fazla 5'ini yazıp, müsabakalarda oynatabilecekler.

TFF Yönetim Kurulu'nun bir yıl önce aldığı bu kararı yürürlüğe sokmasına Fenerbahçe dışındaki kulüpler, başta Galatasaray olmak üzere tepki göstermişti.

Süper Lig kulüpleri geride kalan 2012-2013 sezonunda uygulanan statüye göre istedikleri sayıda yabancı uyruklu futbolcuyla sözleşme imzalayabiliyor ancak müsabakalarda 8 yabancı oyuncuyu 18 kişilik müsabaka isim listesine yazıp, aynı anda en fazla 6'sını oynatabiliyordu.