‘Şike davası’nda ilk duruşma Salı günü. Tutuklu sanıklardan Olgun Peker, mahkemeden ‘yalan makinası’ isterken, Mahkeme Başkanı Ekinci, “Takımları değil, sanıkları yargılıyoruz” dedi.

‘Futbolda şike’ iddialarına ilişkin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 23’ü tutuklu 93 sanık hakkında 9 ay ile 115 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle açılan davanın ilk duruşması, 14 Şubat’ta yapılacak. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonunda yapılacak duruşmada, TRT spikerleri tarafından iddianamenin tamamının okunması, 15, 16 ve 17 Şubat tarihlerinde de duruşmaların devam ettirilmesi planlanıyor. Sonraki hafta ise duruşmalar Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda yapılacak.

İddianamede, ‘örgüt’ deniyor

Dava nedeniyle Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınacak, spor kulübü taraftarlarının duruşmayı izlemesine izin verilmezken, duruşmalara sadece sanıkların yakınları, kulüp temsilcileri ve Türkiye Futbol Federasyonu görevlileri ile müştekilerin girmesine izin verilecek. Bu arada, Bucaspor, eski hakem Erman Toroğlu ve Samsun’da görevli bir savcının suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davaya müdahillik taleplerinde bulundukları belirtildi. Davanın tutuklu sanığı Olgun Peker’in de mahkemeden ‘yalan makinesi’ talebinde bulunduğu ifade edildi. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan 401 sayfalık iddianamede Fenerbahçe spor kulubü Başkanı Aziz Yıldırım’ın 59 yıldan 156 yıla kadar hapsi talep edilmişti. İki bölümden oluşan iddianamenin ilk bölümünde Olgun Peker liderliğindeki suç örgütü ve Türk futboluna ilişkin bilgiler, ikinci bölümünde ise Aziz Yıldırım’ın başında olduğu çete yapılanmasına yer verilmişti. Aziz yıldırım tarafından kurulan suç örgütünde İlhan Ekşioğlu ve Mehmet Şekip Mosturoğlu’nun etkin konumda olduğu, örgüt içerisinde tam bir hiyerarşik yapı olduğu ifade edilen iddianamede, Aziz Yıldırım ile İlhan Ekşioğlu ve Sekip Mosturoğlu arasındaki ilişkinin başkan-yönetici ilişkisi olmadığı, örgüt ilişkisi olduğu belirtiliyor.

Takımları değil, sanıkları yargılıyoruz

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan Şike Davası iddianamesinde şike kodları ise şöyle yer almıştı: Şike parası almak, Kahve içmek. Aziz Yıldırım, Şirket CEO’su ya da ‘bir numara’. Futbolcuların ise İnşaat işçisi veya mağdur olarak adlandırıldığı belirtiliyor. İddianamede Beşiktaş spor kulubü başkanı Yıldırım Demirören, futbocular Cihan Haspolatlı, Uğur Uçar, Gökdeniz Karadeniz  ile hakemler Hüseyin Göcek ve Fırat Aydınus’un da aralarında bulunduğu yaklaşık 75 tanık yer alıyor. Şike iddianamesinde Aziz Yıldırım’ın “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık, şike yapmak ve teşvik primi vermek” suçlarından 59 yıldan 156 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Sanıkların yargılanacağı İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin Başkanı Mehmet Ekinci, “Biz takımları değil suç iddiası olan sanıkları yargılıyoruz” dedi.Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Yüksel Ekşioğlu’nun “Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olmak, nitelikli dolandırıcılık, şike yapmak ve teşvik primi vermek” suçlarından 50 yıldan 135 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.



Star