Yargıtay'ın, olmayan AİHM kararlarını emsal göstererek Fenerbahçe yöneticilerinin cezasını onadığı öne sürüldü.

Karşı gazetesinden İlhan Taşçı'nın haberine göre, Aziz Yıldırım başta olmak üzere Fenerbahçe yöneticilerinin cezalarını onayan Yargıtay 5. Dairesi'nin gerekçeli kararında, "olmayan" AİHM kararlarını emsal gösterdiği iddia ediliyor.

 Gerekçeli kararda AİHM'nin "Aydoğdu, Duran ve Kaya" adlı kararlarına atıfta bulunuluyor. Bu isimlerle ilgili 42 AİHM kararı var. Ancak Karşı gazetesinde yer alan haberde bunların hiçbirinin Fenerbahçe konusundaki davayla ilgisinin olmadığı öne sürülüyor.

 Kararda "AİHM'nin, Baykov ve Rusya kararında da belirtildiği üzere..." diye atıfta bulunulan dosya ise hiç yok.

YARSAV: YENİDEN İNCELENİYOR

 Bu arada YARSAV ise Twitter hesabından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Fenerbahçe/şike dosyasını yeniden incelemeye aldığını duyurdu. YARSAV şunları yazdı: "yasa gereği dosyanın infaz için İstanbul ’a gönderilmesi gerekirken, sanıklarca yapılan inceleme istemi dikkate alındı. Bu inceleme sonucunda Ceza Genel Kuruluna yapılacak itiraz üzerine Yargıtay 5.Ceza Dairesinin kararı değişebilir. Başsavcılığın bu incelemeyi tamamlaması için yasal bir süre sınırı bulunmamaktadır."

BAŞSAVCILIK: YENİ İNCELEME YOK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, Futbolda Şike Davası'nda Yargıtay 5. Ceza Dairesinin kararıyla ilgili gelen itiraz dilekçelerini incelemeyi sürdürdüğü, "yeniden inceleme kararı alma" gibi bir usul bulunmadığı bildirildi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdar Adalı, Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 85 sanık hakkındaki kararının temyiz incelemesini 17 Ocak'ta tamamlayan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker hakkında örgüt suçundan verilen hapis cezaları ile Aziz Yıldırım'a birden fazla maçta şike yapma, teşvik primi ve rüşvet verme suçlarından verilen hapis cezalarını onamıştı. Daire kararı, incelenmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.

Başsavcılık, Daire kararıyla ilgili gelen itiraz dilekçelerini incelemesini sürdürüyor. Başsavcılığın, Yargıtay 5. Ceza Dairesinin kararına karşı yapacağı aleyhe itiraz süresi doldu. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 308. maddesi gereği, Başsavcılığın sanıkların lehine yapacağı itirazlarda ise süre sınırlaması bulunmuyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıkların lehine yapılan itirazlarla ilgili dilekçeleri incelemeye devam ediyor. Gelen itiraz dilekçelerinin sayısının fazla olması nedeniyle tüm dilekçeleri toplamak isteyen Başsavcılık, itirazlar tamamlandığında veya sayısı azaldığında dosyayla ilgili çalışmasını tamamlamayı planlıyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Daire kararına itiraz etmezse dosyayı İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesine gönderecek. Mahkeme, infaz işlemlerini tamamlayıp dosyayı İnfaz Savcılığına ulaştıracak. İnfaz Savcılığı, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu ceza alan sanıklar için infaz süresi hesaplayarak, gerekenler için yakalama kararı çıkaracak.

Başsavcılık, sanıkların lehine itiraz ederse dosya Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gidecek. (AA)