KAAN ÖZ

Yargıtay, 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği 3 Temmuz kararlarını onarsa UEFA ne yapar?
 Bu soru defalarca UEFA Başkanı Michel Platini'ye soruldu. Fransız Başkan, F.Bahçe adını duyunca hiçbir soruya cevap vermedi ve topu hep Genel Sekreter Gianni Infantino'ya attı.

SÜREKLİ top çeviren, kaçamak konuşan UEFA Genel Sekreteri ise Türk basınından sadece Kaan Öz'e Yargıtay'ın 3 Temmuz kararlarını onaması halinde takınacakları tavır konusunda çok net bir bilgi verdi.

MASADA SADECE TEK TÜRK VARDI
 YILLARDIR FIFA ve UEFA'nın forumlarına katılıyorum. İngiliz basınından sadece 8 ana medya kuruluşunun alındığı bir yuvarlak masa toplantısında bu kez Infantino ile bir araya geldim.

 Masadakİ tek yabancı basın mensubu bendim. İngilizler, Gianni Infantino'ya sahada ve tribünlerde artan ırkçılık ile ilgili alınan yeni kararlar üzerine sorular yöneltti. Ben de mahkeme kararlarına karşı federasyonun dosyayı kapatması sonrasında UEFA'nın tutumunun bundan sonra ne olacağını sordum.

SAKIN MAHKEMEYİ BEKLEMEYİN
 GENEL Sekreter'in açıklamaları öncesi UEFA'nın ülke federasyonlarının siyasetten bağımsızlığı konusundaki bir anekdotu hatırlatalım. F.Bahçe'nin Plzen ile oynadığı maçlar öncesi UEFA, bir rüşvet davasıyla ile ilgili Çek federasyonuna ultimatom verdi. Dosya ile ilgili karar vermek için mahkeme hükmünü bekleyen Çekler'e "Futbolun bağımsızlığı gereği mahkeme sonucunu beklemeden karar verin" dedi. Gianni Infantino da 3 Temmuz için futbolun bağımsızlığı vurgusunu tekrarladı.

AVRUPA KUPASI MAÇI DEĞİL Kİ!...
INFANTINO, "Türk şike davası mahkemede kapanmadı. TFF bazı kararları aldı, dosya sadece ulusal maçları kapsıyor, Avrupa maçlarını değil" sözleriyle dosyadaki maçların sadece Türkiye ile sınırlı olduğu ve Avrupa kupalarını kapsamadığı vurgusunu yaptı. Infantino UEFA'daki süreçle ilgili "Müfettiş görevlendirildi. Binlerce sayfa Türkçe döküman var. İngilizce'ye çevrildi. Müfettiş delillere göre rapor hazırlayacak ve disiplin komitesine sunacak. Ondan sonra ne olacağını göreceğiz. Delillere göre karar verecekler, kişilere karşı duygulara göre değil" dedi.

BİZ TFF İSTERSE TAVSİYE VERİRİZ
 GIANNI Infantino'nun bu sözlerindeki vurgusu ise duygusal bir karar almayacakları yönündeydi. "Yargıtay 3 Temmuz cezalarını onarsa TFF'ye aldığı kararları değiştirmesi için tavsiyede bulunur musunuz?" diye sordum. Infantino da çok net bir cevap verdi: "TFF'ye ancak bizden nasihat isterlerse tavsiyede bulunuruz. Disiplin soruşturması bağımsız yürütülmeli, devletin yardımına, bilgisine ihtiyaç yok, polis tutanakları, savcının iddianamesi gibi gerekli tüm bilgilere biz zaten sahibiz.

 DİSİPLİN komitemiz bakıyor, doğru kararı alacaklardır. Bununla birlikte şu unutulmasın ki bu ulusal bir dosya, dosyayı kapatmak ya da kapatmamak Türkler'in bileceği bir iş."