Özel yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci, 2 Temmuz 2011’de operasyona verdiği izinle başlattığı şike davasını dün de yine kendi imzasıyla bitirdi. Ekinci ile yardımcı hakimleri Bülent Kınay ve Hikmet Şen, spor yargısının sahaya yansıtmadığı şike ve teşvik eylemlerini sabit buldu. Mahkeme başta Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım olmak üzere bir çok sanığı örgüt, şike ve teşvikten suçlu bularak hapis cezaları verdi. Ancak heyet, Yıldırım’ın yanısıra Fenerbahçe Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu, Olgun Peker ve Yusuf Turanlı’yı suçlu bulmasına karşın tahliye etti. Yani mahkeme ‘hükümle birlikte tahliye’ kararı verdi. Silivri ’de 400 küsur sayfalık iddianamenin okunmasıyla başlayan şike davası, 4.5 ay gibi rekor bir zaman diliminde karara bağlandı.

‘Ev parası’ inandırmadı

Karar duruşmasında hakim Ekinci, açıklayacakları gerekçenin çok önemli olduğunu; hatta verdikleri karardan bile daha mühim olduğunun altını çizdi. Radikal Gazetesi'nden Kenan Başaran bu gerekçenin bazı önemli ipuçlarına ulaştı.
 
Yaklaşık 1000 sayfa olması beklenen karar gerekçelerinde heyet, tüm cezaları tek tek neye göre verdiğini dile getirecek. Bu metin yaklaşık 2 ay içinde ortaya çıkacak. Elde edilen bilgilere göre heyet tapeler ve fizik takipler arasında sağlam bir ilişki kurdu. Yani telefonda ne konuşulduysa bunun uygulamaya da sokulduğuna hükmetti. Heyet, telefonda yapılan görüşmeler çerçevesinde şike ve teşvik anlaşmaları yapıldığını; bunun için mutabık kalınan paraların da alınıp verildiğine ikna oldu.

Sanık avukatları başından itibaren “Hani nerede şike paraları” diye sorup durdu. Mahkemenin para trafiğindeki en önemli kanıtlarından biri Mehmet Yenice, Yavuz Ağırgöl ve İlhan Ekşioğlu arasında konuşulan ‘ev parası’. Heyet bu paranın gerçekten ev alım parası olduğuna ikna olmadı.

Mahkeme, Fenerbahçeli yöneticilerinin para hareketlerini reddetmediklerini ancak bunların transfer veya Trabzonspor’un şike veya teşvik faaliyetlerini önlemek için yapılan masraflar olduğunu yönündeki savunmalarından da pek ikna olmuş gözükmüyor.

Mini Cooper önemli delil oldu
 
Ve şu meşhur Mini Cooper... Sivas kalecisi Korcan Çelikay’a şike amaçlı verildiği söylenen ancak Abdullah Başak’ın kızkardeşine aldığını söylediği Mini Cooper da önemli delillerden sayıldı. Başak, bu araç için hakime, kilolarını göstererek, “Bir bana bir de Mini Cooper’a bakın sayın hâkim” demişti. Özellikle Başak’ın bu araçla ilgili esprileri mahkemeyi izleyenleri kahkalara boğmuştu. Ne var ki bu aracın alım satımı da davanın en önemli delilleri arasında yer aldı.

Beşiktaş da mahkum oldu
 
Fenerbahçe gibi Beşiktaş da özel yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi ’nce mahkûm edildi. Beşiktaş ’ın mahkumiyetinde de Bursa’da Yusuf Turanlı ile yapılan ve mahkemeye göre gizli olan görüşme ile İbrahim Akın’ın ilk ifadeleri etkili oldu. Eski Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören’in, “Akın ve Alın’ın transferinden haberim yoktu” demesi de Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu’nun mahkûmiyetinde etken oldu.

Son sözü Yargıtay söyleyecek
 
Elbette mahkemenin mahkumiyet gerekçeleri bunlarla sınırlı değil. Tamamı yaklaşık 2 ay içinde netleşecek ve Yargıtay süreci başlayacak. Bugünkü koşullarda heyet dosyanın Yargıtay’dan döneceğine pek ihtimal vermiyor.

Savcı ayağa kalktı

Bu arada karar açıklanırken Savcı Ufuk Emertcan’ın da ayağa kalkması dikkat çekti. Teamüllere göre Savcı ayağa kalkmak zorunda değil ancak heyete olan saygısını göstermek için bunu yaptı. Heyetin, verdiği kararlarda savcının mütalaasına büyük ölçüde uyduğunu da söylemek lazım.




Milliyet