2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na, UEFA başkanı Michel Platini'nin ülkesi Fransa evsahipliği yapacak.

13 UEFA Yönetim kurulu delegesinin katıldığı oylamada, Fransa Türkiye'yi bir oy farkla geride bıraktı.

UEFA'dan verilen bilgiye göre ilk tur oylamada Fransa 43, Türkiye 38 ve İtalya 23 puan topladı. Bu durumda İtalya elenerek ikinci turda Türkiye ve Fransa yarıştı.

Son oylamada Fransa'ya yedi, Türkiye'ye altı oy çıktı. Türkiye böylece üçüncü kez talip olduğu Avrupa Futbol Şampiyonası'nı yine alamamış oldu.

Fransa, sadece dört ülkenin katıldığı 1960 yılındaki ilk Avrupa Şampiyonası'na ve 1984'te Platini kaptanlığındaki Fransa'nın kazandığı şampiyonaya evsahipliği yapmıştı.

Kazananı Platini açıkladı

Cenevre'de Espace Hippomene Kültür Merkezi'ndeki aday ülkelerin yaptığı final sunumunun ardından UEFA yönetim kurulu üyeleri, durumu görüşmek ve oy vermek için toplantıya geçti.

İngiliz Geoffrey Thompson'un başkanlığında yapılan toplantının ardından, kazanan ülkenin ismi bulunan zarfı Michel Platini açtı.

Platini, zarftan çıkan ülkeyi salondakilere göstererek, Fransa'nın kazandığını açıkladı.

Açıklamanın ardından sahneye çıkan Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Jean-Pierre Escalettes, "bizim için çok güzel bir gün. UEFA'nın güvenini sarsmayacağız" dedi.

Escalettes, "Türkiye'deki ve İtalya'daki dostlarımı düşünüyorum. Kendimi onların yerine koyuyorum. Onların aylarca çalıştıktan sonra hayal kırıklığına uğramalarını anlıyorum. İtalyan ve Türk futboluna başarılar dilerim" diye konuştu. (Cnn Türk)


Neden kaybettik?

Türkiye'nin EURO 2016'ya evsahipliğini Fransa'ya nasıl kaptırdığını otoriteler, HTSPOR.COM için değerlendirdi!

Türkiye büyük bir heyecanla hazırlandığı EURO 2016 evsahipliği adaylığını şanssız bir şekilde kaybetti. Cenevre'de yapılan toplantıda İtalya'yı saf dışı bırakarak Fransa ile birlikte finale yükselen Türkiye son oylamada 7'ye karşı 6 oy alarak herkese büyük üzüntü yaşattı. Fransa'nın oylamayı kazanmasıyla birlikte kafalarda da birçok soru işareti doğdu.

Acaba UEFA Başkanı Platini kendi ülkesi Fransa için mi çalıştı?
Yoksa biz mi kötü hazırlandık?
B işin altında neler var?
Türk Spor Basını'nın usta kalemleri evsahipliği oynamasının nabzını siz HTSPOR.COM okuyucuları için yorumladı!

Serdar Ali ÇELİKLER (Gazete HABERTÜRK Yayın Koordinatörü ve HTSPOR.COM Yazarı)

"FUTBOL SADECE ASLA FUTBOL DEĞİLDİR"

EURO 2016'nın Fransa'ya gitmesi normal. Bunun çok majör üç sebebi var. Birinci Fransa bizden daha hazır. Gerek altyapı gerekse de stat olarak. İkincisi Fransa'nın lobisi daha kuvvetli. Ukrayna Federasyon Başkanı Grigory Surkis burada belirleyici rol oynamıştır. Rum Kesimi ile İsrail'in lehimize oy vermeyeceği bellidir. Futbol asla sadece futbol değildir. İçüncü ve son sebebi ise sonuç itibariyle Türkiye şehirleri iyi tanıtamadı. Bantta Antalya, Manavgat ve Pamukkale'den görüntüler verildi. Ama turnuvadaki diğer şehirlerimiz olan Konya ve Kayseri'den ise bir tek görüntü yok. Ortalama bir Avrupalı Konya ya da Kayseri'yi mi yoksa Toulouse ya da Lyon'u mu görmek ister, herkes bir düşünsün. Dolayısıyla bir daha aday olacaksak şehirleri çok daha iyi tanıtmamız lazım.

Atilla GÖKÇE (Milliyet Gazetesi Spor Yazarı)

"LEKELİ BİR SORU"

Aylar önce Türkiye adaylığını açıkladığı zaman çok başarılı bir kapanya yapabileceğimizi, büyük bir heyecan duyduğumu ancak Fransa'nın kazanacağını söyledim. Oylamasa sabahı da Fransa'nın kazanacağını söyleyerek güne başladım. Bunun temel nedeni Avrupalılar'ın bu konuda son derece gelişmiş organizasyon ve kulis yetenekleri (!) ile Platini faktörüydü. Platini, etik ve diplomatik geleneklere uymayan bir şekilde, ülkesi için anlaşılıyor ki hem koltuktan doğan başkanlık gücünü kullandı hem de Sorkozy'yi büyük sıcaklıkla karşılarken aynı diplomatik nezaketi Türkiye Cumhurbaşkanı'ndan esirgedi. Bence bu çok kirli bir davranış örneği. Demek ki Dünya Kupası'na Hanry'nin el yormadıyla giden Fransa, Avrupa Futbol Şampiyonası'na da Platini'nin eliyle ev sahipliği yapacak. Ve biz yıllarca sporun masumiyetini, olimpizmi ve etik ilkeleri savunacağız. 7-6 lık kayıp Türkiye adına gene de onurlu bir kayıptır. Bildiğim kadardıyla biz bu oyunu kirletmeden ve güzel oynadık. Böyle kaybettik. Fransa'nın nasıl kazandığı vicdanlarda yanıt bulacak lekeli bir sorudur.

Esat YILMAER (TSYD Genel Başkanı, HTSPOR.COM Yazarı):

"BÜYÜK BİR BAŞARI"

Öncelikle kimse Şenes Erzik'e kızmasın. Bu sonuç tamamen UEFA'nın başıknadıi Platini'nin Ve Fransız lobisinin UEFA içindeki ağırlığının bir sonucudur. Ayrıca 13 üyeden 11'inin AB üysi oluşu da olayın siyasal boyutunu gözler önüne sürmektedir. Bence Türkiye adaylık sürecine hiç bıkmadan devam etmelidir. Bütün bu büyük lobiuye karşı alınan bu 6 oy büyük bir başarıdır.

Gürcan BİLGİÇ (Sabah Gazetesi Spor Yazarı)

"BİZ KAYBETMEDİK"

Sonucu 7-6 olan bir oylamada kaybeden olmamız mümkün değil. Elbette Platini'nin başkan olduğu bir organizasyonda oyların yönlenmemesi de sürpriz olurdu. 2016 Haziran'ında Türkiye'nin Ramazan ayını yaşayacak olması da o turnuvayı etkilemiş olabilir. Çünkü bize hala Arap ükesi gözüyle bakanlar, yobaz değerlendirmesi yapanlar var. Yine de önemli bir gövde gösterisi yaptık. İtalya'yı saf dışı bıraktık. Ciddiyetimizi bir kez daha kanıtladık. Alternatif bir ülke olduğumuzu gösterdik.


Zafer BÜYÜKAVCI (Fanatik Gazetesi Haber Müdürü)

"UNUTTUK"

Fransa heyeti: Cumhurbaşkanı Sarkozy önderliğinde efsane futbolcular Zidane, Karembeu, Djorkaeff… Ve elbette futbol federasyonu temsilcileri… İtalya heyeti: Kaybedeceklerini bile bile Maldini ve Albertini’yi de getirdiler son güne… Galiba bizim eksiğimiz buydu. Çok iyi hazırlanmıştık, iyi sunum yaptık, ama 3. kez kaybettik. Fatih Terim’i bile kullandı İtalyanlar, biz unuttuk. Hakan Şükür vardı, Tugay Kerimoğlu vardı, İlhan Mansız ve diğerleri vardı, unuttuk.
Bu son olsun, unutmayalım.

HTSPOR.COM