Her şey basit bir cep telefonu oyunu ile başladı. Yumurtalarının çalınmasına çok içerleyen öfkeli kuşlar (Angry Birds) 2,5 yılda milyonlarca insanın kalbini kazanmayı başarınca yapımcısını ihya etti.

Uzun süre indirme listesinin başında kalan öfkeli kuşlar, şirketin değerinin 9 milyar dolara çıkmasına büyük katkı sağladı. Oyunun üreticisi Rovio, uygulamasını iTunes'dan 0,99, Google Play'den ise 2,99 dolara satıyor. Yüklemeler dışında lisans satışlarından da oldukça gelir elde eden şirketin Finlandiya'da kurduğu, yumurtalarını korumak için canhıraş bir mücadele veren kuşların maketleriyle dolu oyun parkı da Disneyland'ın en büyük rakibi olarak görülüyor.

Angry Birds ilk yayımlandığı 2009 yılından bu yana 500 milyonu aşkın kullanıcı tarafından indirildi. License Time dergisinde yer alan habere göre yılın ilk çeyreğinde büyüme başarısı gösteren 5 şirket arasında birinci sırada yer aldı. Rovio, bu sayede NASA, National Geographic ve ABD'nin en büyük perakendecisi Walmart ile ortaklık kurmayı başardı. Oyunun bir önceki versiyonu Rio, 10 milyon indirilme rakamına 10 günde ulaşmıştı. Mobil cihaz analiz şirketi Flurry'nin Başkan Yardımcısı Peter Farago, "Bu kadar kısa zamanda daha iyi bir performans gösteren başka bir uygulama daha hatırlamıyorum. OMGPOP'nin Draw Something uygulaması 5 haftada 20 milyon kez indirilmişti ama Angry Birds'ün bu rekoru tarihe gömeceği belli" ifadelerini kullandı. Bazı analistler, yeni oyunun toplam bir milyar indirilmeye ulaşabileceğini düşüyor.
 
FİNLANDİYA'NIN EN BÜYÜK KOZU; ÖFKELİ KUŞLAR OYUN PARKI
 
Rovio, artan ününü farklı ülkelerde kuracağı Angry Birds Parkları ile iyice pekiştirmek istiyor. Finlandiya'da kurulan ilk parkın direktörü Miikka Seppala, tesislerinin turistleri ülkeye çekmek için kullanılan ikinci büyük koz olduğu itiraf etti. Seppala, "Angry Birds'ün karakterleri burada doğdu. Bizde bu yüzden dünyada milyonlarca Angry Birds'ün hayranı ve oyunla çok fazla aşina olmayanlar için görülmesi gereken bir diyar oluşturduk" dedi. Parkta farklı yaşlara hitap eden 12 farklı oyuncak bulunuyor. Çeşitli şatolardan deniz fenerine, dönme dolaplardan nehir gezilerine kadar pek çok farklı eğlence alanı var. Oyuncaklara ek olarak parkın belki de en can alıcı eğlencesi ise macera parkuru.

OYUNCAKLARI SATIŞ LİSTESİNDE İLK 5'TE
 
Oyunun karakterleri, oyuncak üreticilerinin de gözdesi. NPD Group analisti Anita Frazier öfkeli kuşların lisanslı oyuncak sektöründe önemli bir payı olduğunu belirti. Lisanslı oyuncakların perakende satış fiyatlarının lisanslı olmayan oyuncaklara oranla yüzde 50 daha fazla olduğunun altını çizen Frazier, "Çocuklar favori karakterleri benimsiyor. Lisanslı ürünler bu şekilde daha yüksek fiyattan satılabiliyor. Lisansların genel olarak cinsiyete göre de ilgi çekmeye yönelik eğilimleri var. Örnek verecek olursak kız çocuklar için Disney Prensesi ve Hello Kitty ve Arkadaşları satılırken, kalan diğer büyük markalı oyuncaklar ise büyük oranda erkek çocuklar tarafından satın alındı" bilgilerini verdi.