Apple-Samsung rekabeti hakkında neredeyse her gün yeni bir spekülasyon ortaya atılıyor. Bu spekülasyonların en son kaynağı ise Korea Times gazetesi. Birkaç gün önce yeni Galaxy S akıllı telefonunun  sadece beş ay sonra tanıtılabileceğini öne süren Times, şimdi de geçtiğimiz ay Samsung’un bir milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilmesiyle sonuçlanan davaya bir yenisinin eklenebileceğini iddia etti.
Gazetenin en son haberine göre, Apple, en büyük rakibinden aldığı tazminat miktarını üç katına çıkarmayı amaçlıyor. Times’ın haberinde, Apple’ın patent hakkı ihlali nedeniyle Samsung’dan üç milyar dolar daha talep edeceği öne sürüldü.

‘Apple mahkemeye gidecek’
Times, Apple yetkililerinin geçtiğimiz ay sona eren davayı yöneten San Jose Federal Mahkemesi Yargıcı Lucy Koh’a başvurarak, Cuma günü görüşme talep ettiklerini öne sürdü. Görüşmede, Apple’ın Samsung’dan alacakları tazminatın üstüne üç milyar dolar daha ödenmesini isteyeceği iddia edildi.

Samsung’a üç milyar dolar daha tazminat ödetebilmek için, Apple’ın en son davada jürinin aldığı ‘kasıtlı patent hakkı ihlali’ kararına dayanacağı düşünülüyor. Samsung, jüri tarafından Apple’ın ihlal edildiğini öne sürdüğü altı patentten beşini ‘kasıtlı olarak ihlal ettiği’ gerekçesiyle suçlu bulunmuştu. Kısaca, jüri, Samsung’un Apple’a ait patentleri bilinçli olarak ihlal ettiği kanısına varmıştı.

Times, “Bu şarta dayanarak, Apple 21 Eylül’de mahkemede vereceği ifade de Yargıç Lucy Koh’tan alacakları tazminatın üç milyar doların üzerine çıkarılmasını isteyecek” ifadesini kullandı. Gazete bu bilgiyi, Apple’ın üst düzey bir yöneticisine dayandırdı.

Tablet savaşlarına devam
San Jose Federal Mahkemese, 24 Ağustos günü Apple’ın suçlamalarını haklı bularak Samsung’u 1.05 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. Ödemesi gereken tazminatın yanı sıra, Samsung’un savaşması gereken diğer cepheler de kapanmış değil.

Yargıç Lucy Koh, Samsung’un Galaxy 10.1 Tablet bilgisayarının yasaklatılması için Apple tarafından yapılan başvurunun iptal edilmesi istemini reddetti. Yargıç Koh buna rağmen, görevsizlik kararı vererek cihazın kesin olarak yasaklanmasının önüne geçti. 

Galaxy 10.1 tabletine Haziran ayında ABD’de üç aylık satış yasağı getirilmişti. Ancak geçtiğimiz ay sonuçlanan davada, jüri ihlal edildiği öne sürülen patentler arasından, Galaxy 10.1’i ilgilendiren D'889 patentinin ihlal edilmediğine karar verdi. Samsung, bunun üzerine geçici kararın kaldırılmasını istemişti.

ntvmsnbc