(İHA) - Patent savaşında galip çıkan ABD’li Apple, Güney Koreli Samsung’un peşini bırakmıyor. Apple, Samsung’un iPad ve iPhone tasarımlarını kopyaladığını iddia ederek açtığı patent davasını kazanarak Samsung’un satışının durdurulmasını sağladı. ABD'nin Kaliforniya şehrinde Apple tarafından açılan dava haklı bulundu ve Samsung 1 milyar doları Apple'a ödemeye mahkum edildi. Açtığı davanın ardından Güney Koreli rakibine karşı büyük bir galibiyet elde eden Apple, Samsung’un 28 farklı mobil ürününe de birden satış yasağı getirme hakkı olduğunu öne sürmüştü. Şirket bunun yanı sıra Samsung’un yeni ürünlerinde kullandığı birçok yeni özellikle ilgili de patent davası açacağını duyurmuştu. Bu arada Samsung’un anavatanı Güney Kore’de Apple-Samsung arasındaki karşılıklı patent davalarını karara bağlayan mahkeme, iki firmanın ürünlerinde patent ihlali yaptığı gerekçesiyle, firmaların sattığı pek çok modelin satışının durdurulması kararını aldı ve her iki firmanın modellerinin tasarım, çip dizaynı ve kullanılan teknoloji tarafında patent ihlali yapıldığını bildirdi.

Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü Kaan Dericioğlu Samsung ve Apple arasındaki patent davası ile ilgili; “Buluşlar ve buluşların korunmasını sağlayan patent, yaşadığımız bilgi çağının en önemli unsurlarındandır. Rekabet gücünün kazanılması ve sürdürülebilmesi yolunda da en büyük ihtiyaç, buluşlar yaparak günümüz teknolojisini ileriye götürebilmek, yaşamı yeni kurallar belirleyerek kolaylaştırabilmektir. Teknolojideki bu öncü gelişmeler rekabet ortamında rakipleri de özendirmektedir. Eğer yaratılan buluşların korunması için önlemler alınır ve buluşlar ile diğer fikir ürünleri etkin bir şekilde korunursa, öncülüğü yapılan teknolojik modayı takip etmeye çalışan rakiplerin yasa dışı uygulamalarını önlemek mümkün olabilecektir” dedi.
“Samsung ve Apple arasında yaşanan olayda olduğu gibi, yargı izinsiz kullanımları önlemek durumunda kalacaktır” diyen Dericioğlu, “Bu örnek olay ile birlikte, patent korumasının önemi bir kez daha vurgulanmış ve yargı kararının etkisi maddi ve manevi açıdan net bir şekilde gerçekleşmiştir. Bu olay, günümüz dünyasının değişen dengelerinde patent ile ilgili bir dava sonucunun, bir şirketin hisselerini de nasıl etkilemeye başladığına önemli bir örnektir. Eskiden böyle bir davanın maddi açıdan yansıması bu kadar net ve hızlı değildi” diye konuştu.