İşte dolandırılan o iki şirketin Facebook ve Google olduğu ortaya çıktı. Dolandıran ise resimdeki Litvanya vatandaşı.

Adalet bakanlığı firmaların isimlerini açıklamasa da, bugün Fortune‘un paylaştığı habere göre dolandırıcılık mağduru olan firmalar Facebook ve Google.

Söz konusu dolandırıcılık nedeniyle 100 milyon dolar tutarında bir vurgun gerçekleştiren Litvanya asıllı Evaldas Rimasauskas, Asya merkezli büyük bir tedarikçisinin e-posta, fatura ve şirket damgalarını taklit ederek Facebook ve Google’ı 2013 yılında dolandırmayı başardı.

Facebook sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre olayın anlaşılmasından sonra gönderilen paranın bir kısmını geri almayı başaran sosyal medya devi, açılan soruşturma için güvenlik güçleriyle iş birliği içinde olacaklarını da açıkladı.

Google’ın da benzer bir açıklama yaparak tıpkı Facebook gibi dolandırıcılık kurbanı olduğunu ve olayın anlaşılmasıyla birlikte hemen yetkililere haber verdiklerini açıkladıklarını da iletelim. (Kaynak: Webrazzi)

İddiaya köye Rimasauskas kendisini, Asya’daki yasal bilgisayar donanımları üreten şirketin yetkilisi olarak kurduğu tezgâhla dolandırıcılığı gerçekleştirdi. Söz konusu üreticiyle düzenli olarak çalışan firmaların üst düzey yöneticilerine e-mail göndererek para istedi.

Amerikan firmaları da email içerisinde yer alan talimatları adım adım izleyerek Litvanya, Letonya, Güney Kıbrıs, Slovakya, Macaristan ve Hong Kong’da bulunan banka hesaplarına on milyonlarca dolar para gönderdi. 

Bu vaka, en üst düzey şirketler de dahil olmak üzere tüm firmalar için bir uyarı niteliğinde. Onlar da siber suçluların kurbanı olabiliyorlar. 

Savcılığa göre Rimasauskas, hedefine aldığı şirketlerin antet, fatura, şirket kaşesi ve kontratlarının da sahtesini yaparak paranın ABD içerisindeki hesaplara akışını gizlemeye çalıştı. Yetkililer, düzmece şirketin yönetim kurulunda sadece bir kişinin bulunduğunu ve isminin de Rimasauskas olduğunu belirtti.