Cep telefonu kullanıcılarının veri gizliliğinde devrim gibi bir dönem başlıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), artık cep telefonu abonelerinin kişisel verilerinin işletmeciler tarafından ilgili kişinin rızası dahilinde işleneceğini açıkladı.

YURTDIŞINA ÇIKARILAMAZ

BTK tarafından hazırlanan 'Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kişisel verilerin yurtdışına çıkarılamayacağını öngören yönetmelikte "Kişisel verilerin işlenmesi kapsamında abone tarafından işletmeciye verilen rıza, sadece alınan hizmete özgü olmak koşuluyla, kişisel verilerin işletmeci tarafından yetkilendirilen taraflar marifetiyle işlenebilmesini de kapsar" denildi.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

BTK, vatandaşların elektronik haberleşme sektöründe kişisel verilerinin korunması amacıyla hazırlanan yönetmelikle, kişisel verilerin işletmeciler tarafından işlenmesinde; 'hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olarak, ilgili kişinin rızasına dayalı olarak, elde edilme amacıyla bağlantılı, kaydedildikleri veya yeniden işlenecekleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilmesi' ilkelerinin benimsendiğini açıkladı.

AFET VE ACİL DURUMLAR HARİÇ

Yönetmelikle işletmecilere; şebekenin ve kişisel verilerin güvenliğini ihlal eden belirli bir risk olması ve BTK tarafından gerekli görülmesi halinde bu risk hakkında abonelerini etkin ve hızlı bir şekilde bilgilendirme yükümlülüğü getirildi.

SAKLAMA SÜRELERİ DE DEĞİŞTİ

Gerçekleşmeyen aramalara ilişkin kayıtların 3 ay; kişisel verilere ve ilişkili diğer sistemlere yapılan erişimlere ilişkin işlem kayıtlarının dört yıl ve soruşturma, inceleme, denetleme veya uzlaşmazlığa konu olan kişisel verilerin ise ilgili süreç tamamlanıncaya kadar saklanacağı belirtildi.


CİHAN