E-pasaportlar makinede okunabilen pasaportların bir türü olmakla birlikte Makinede Okunabilir Pasaportlardan daha üst düzey güvenlik katmanlarına sahip. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde üretilen e-Pasaportlarda da yongalar arka kapakta bulunuyor. Özel cihazlarla okunabilen yonga, pasaportta sahteciliğe karşı önlem olarak geliştirilmiş güvenlik katmanlarından birisidir. Aynen Makinede Okunabilen Pasaportlarda olduğu gibi e-Pasaportların kimlik sayfalarının alt kısımlarında da her biri 44 karakterden oluşan iki satırlık bir Makinede Okunabilir Alan bulunuyor.


E- PASAPORT ÇEŞİTLERİ
Umuma mahsus pasaport (Eski lacivert, yeni bordo renkte), hususi pasaport (yeşil renkte), hizmet pasaportu (gri renkte), diplomatik pasaport (eski kırmızı , yeni siyah renkte) olmak üzere 4 tip e-Pasaport vardır.

E-PASAPORT SÜRESİ
E-Pasaportunuzun süresi dolduğu takdirde yeni bir e-Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekiyor.

BAŞVURU İŞLEMLERİ
Başvuru işlemi ortalama olarak 5-10 dakika içinde tamamlayabilirsiniz. Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilmekte ve kişiselleştirme (baskı/yazım) sırasına giriliyor.


E-PASAPORTU NEREDEN ALINIR?
Yurttaşların müracaat aşamasında bildikleri cep telefonu numaralarına pasaport gönderisinin PTT Genel Müdürlüğü tarafından teslim alınmasından itibaren barkot numarası ile birlikte aşamaları hakkında SMS ile bilgilendirme hizmeti veriliyor. Başvuru sahiplerinin e-Pasaportları, PTT Kargo aracılığıyla doğrudan (müracaatta belirtilen) adreslerine gönderiliyor. E-Pasaport başvuru sahibine veya başvuru sırasında teslim alabilmesi için ismi belirtilen kişiye teslim ediliyor. Belirtilen adreste ilgili kişiye 2 defa ulaşılamaması durumunda e-Pasaport gönderileri 7 gün süre ile teslim alınmak üzere Posta Merkezinde bekletiliyor. 7 gün içerisinde Posta Merkezinden teslim alınmayan pasaport gönderileri, ilgilisi tarafından teslim alınana kadar muhafaza edilmek üzere müracaat ettikleri Pasaport Birimine gönderiliyor.


YURTDIŞI BAŞVURU BİLGİSİ: Yurtdışında yaşayan yurttaşlar ise e-Pasaportlarını yalnızca başvuruda bulundukları Büyükelçilik veya Başkonsolosluktan teslim alınabilir.

BAŞVURMAK İÇİN TIKLAYIN https://epasaport.egm.gov.tr/