Konu hakkında bilgi sahibi iki kişinin verdiği bilgiye göre, AB yetkilileri, davayla ilgili ikinci bir görüş alabilmek için bir uzmanlar kurulu görevlendirdi.

Kurulun, davaya ilk bakan ekiple aynı görüşte olması durumunda, Avrupa Komisyonu'nun bu yılın sonuna kadar Alphabet şirketinin Google ürünü aleyhinde bir karar vermesinin yolu açılabilir.

Avrupa Komisyonu, geçen yıl Nisan ayında Google'ı daha üstün nitelikli Android mobil işletme sistemini kullanarak rakiplerinin rekabet olanaklarını zayıflatmakla suçlamıştı.

Bu karar, FairSearch adlı lobi grubu, reklam engelleme ve mahremiyet koruma özellikli ABD merkezli Disconnect Inc şirketi, Portekizli online app mağazası Aptoide ve Rus arama motoru Yandex'in yaptığı şikayet üzerine alındı.

Kendi sunduğu alışveriş hizmetinin çıkarına davranmaktan suçlu bularak Google'a geçen ay 2.4 milyar euro para cezası vermiş olan AB rekabet kurulunun bu yeni girişimi, Android'in büyük büyüme potansiyeli nedeniyle, dünyanın en popüler internet arama motoru için daha büyük bir risk oluşturabilir.

Android davasında olası para cezasının 2.4 milyar euroyu (2.7 milyar dolar) geçmesi bekleniyor.

AB'nin geçen sene Nisan ayında Google'a duyurduğu suçlamada, rekabete aykırı uygulamaların Ocak 2011'de başladığı belirtiliyordu.

Bilgi veren kaynak, Komisyon'un şirketten bu eylemlere son vermesini isteyebileceğini söyledi. Telekomünikasyon endüstrisi kaynaklarına göre, bu uygulamalar halen devam ediyor.

Komisyon sözcüsü Ricardo Cardoso gibi Google da yorum yapmayı reddetti.

Potansiyel cezanın 2.4 milyar euronun üzerinde olması bekleniyor. AB'nin geçen sene Nisan ayında Google'a yönelttiği suçlamalar, rekabet karşıtı uygulamaların Ocak 2011'den itibaren başladığını ve Komisyonun şirkete bu eylemleri durdurmasını söyleyebileceğini ifade ediyor. Telekomünikasyon endüstrisi kaynaklarına göre, bu eylemler devam ediyor.

Komisyon sözcüsü Ricardo Cardoso gibi Google da yorum yapmayı reddetti.

ZARARA UĞRAYANLAR

FairSearch avukatı Thomas Vinje, uzun süredir devam eden davanın kullanıcılara ve rakiplere zarar verdiğini söyledi.

Vinje, "Karar zaten yeterince gecikti. Google, gittikçe artan miktarda kişisel veriye gizlice el koyması gibi işlemlerle Android kullanıcılarına zarar veriyor" dedi.

AB rekabet kurumu, Google'ın kullandığı taktikler arasında akıllı telefon üreticilerini, diğer Google uygulamalarına erişim karşılığında Google Arama ve Google Chrome tarayıcısını önceden yüklemeye mecbur etmek ve üreticilerin Android'in rakip sürümlerini kullanmalarını önlemek gibi uygulamalar olduğunu söylüyor.

Şirket ayrıca, akıllı telefon üreticilerine ve mobil şebeke operatörlerine cihazlarına yalnızca Google Arama'yı yüklemeleri için para vermekle suçlanıyor.

"Şeytanın avukatı" olarak da bilinen ikinci değerlendirme kurulu gibi kurullar, genellikle üç ya da dört uzmandan oluşuyor.

Farklı bir gözle konuyu inceleyen bu uzmanlar, davanın sağlam temele dayandığından emin olmak için ilk ekibin vardığı sonuçları tekrar gözden geçiriyor.

Genellikle üç-dört haftada tamamlanan bu çalışılmaların süresi gereğinde uzatılabiliyor.