Bir gün kapı zilinden hacklenebileceğiniz aklınıza geldi mi hiç? Evet, günümüzde bu artık mümkün. Hackerlar sizi kapı zilinizden hackleyebiliyor

Nesnelerin İnterneti (İoT), yani fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı, ülkemizde çok yaygın olmasa da dünyanın birçok ülkesinde her geçen gün yayılıyor. Örneğin buzdolabının, panjurunuzun, lambalarınızın ve kapı zilinizin akıllı telefonunuzla entegre çalışması gibi. Tek bir tuşla kombinin derecesini düşürürken, aynı anda odanınız ışığını kapatabilirsiniz Nesnelerin İnterneti sayesinde. Elbette bu ağı sadece evimizle sınırlayamayız. Günümüzde yaşamımızın her alanında bu nesneleri görmek mümkün.


Tabii internet her alanda tüm yaşamımıza müdahil oldukça hackerların da ekmeğine yağ sürülüyor haliyle. Yine ülkemizde çok bilinmeyen ancak ABD'de yaygın olarak kullanılan akıllı kapı zilinden (kapı çaldığında akıllı telefonunuzdan kapıda kim olduğunu görebiliyorsunuz) Wi-Fi şifreniz çalınabiliyor.


Her şey 1-2 dakika içerisinde ve oldukça kolay bir şekilde gerçekleşiyor. Hackerlar zili duvardan söküp, arka kısmındaki turuncu renkli kurulum tuşuna basıyor. Bu tuş cihazın kablosuz erişim modunu aktif hale getiriyor ve akıllı telefon vasıtasıyla zile bağlanıyorlar ve bunun için bir güvenlik önlemi bulunmuyor. Akıllı zile bağlanan hackerlar evin internet ağına bağlanıyor ve kullanıcı adı ile parolayı görebiliyor.



İşte her şey bu kadar basit. Hackerlar bu işlemin sonrasında ev sahibinin haberi olmadan, diledikleri kadar ücretsiz bir internete sahip oluyor.

Yaşanan hadiseler üzerine akıllı zil üreticisi Ring ise müşterilerini dikkatli olmaları konusunda uyardı. Firma, kapıda birisi olduğunda ev sahiplerinin akıllı telefonuna bildirim geldiğini hatırlattı.


Bu olay, her geçen gün yaygınlaşan Nesnelerin İnterneti akımının küçük bir handikabı. İlerleyen yıllarda bu cihazları kullanan insanlar, çok daha farklı siber saldırılara maruz kalabilir.




Furkan Özata/Yeni Şafak