(CNN TÜRK) -- 8 yıl önce Harvard Üniversitesi'nin yatakhanesinde başlayan bir girişim, dünyanın en büyük halka arzı olma yolunda. 

Facebook, 16 milyar dolarlık hisse satışıyla borsaya giriyor. Halka arzın tamamlanmasıyla, sanal dünyanın devi, Disney, Ford ve Kraft gibi amerikan ekonomisinin motor şirketlerinden daha büyük olacak.

Hem Wall Street'i, hem de Silikon Vadisi'ni ayağa kaldıran halka arzın, sokaktaki Facebook üyelerinin hayatını nasıl etkileyeceğine gelince...

Facebook artık tam anlamıyla ticari bir şirket oluyor.

Artık tek söz sahibi Zuckerberg değil

Gizmodo.com'dan Sam Biddle "Pazartesi sabahı uyanıp sayfalarımıza girdiğimizde tüm dünyanın değişmiş olduğunu göreceğiz gibi birşey yok. Ama Facebook yönetimi bundan sonra biz kullanıcılardan daha fazla para almanın yollarını arayacak" diyor.

Üyeler yeni reklamlarla ve ücret karşılığı verilecek yeni hizmetlerle karşılaşacak. Ancak, bu hemen gerçekleşmeyecek.

"Para için değil dünyayı değiştirmek için" Facebook'u kurduğu söylenen Mark Zuckerberg, sitedeki girişimci ve yenilikçi ruhun değişmeyeceği sözünü verse de, artık tek söz sahibi o değil. Bundan sonra onun hareketleri ve kararları daha fazla kontrol altında olacak.

Yine Gizmodo'dan Biddle, "Zuckerberg artık çok daha fazla insana karşı sorumluluk taşıyacak. Eğer facebok kullanıcıları tedirgin olmaya başlarlarsa, bu da hissedarların da tedirgin olacağı anlamına geliyor" diyor.

Bazı uzmanlara göre halka arz, Facebook kullanıcılarının site üzerindeki gücünü artıracak. Üstelik, tek bir hisseye sahip olamasalar bile...