şikayetvar.com'a gelen şikayetlere göre, birçok internet sitesi ürünlerin sadece fotoğraflarını yayınlayarak tüketicileri dolandırıyor.

Fotoğraflarını gördükleri ürünleri satın almak isteyen tüketici, alışverişini yapıyor ve asıl şikayet burada başlıyor.

Çünkü alışveriş yaptıktan sonra tüketici ne siparişine ne de firmaya ulaşabiliyor.

Yaşanan mağduriyetlerden bazıları şöyle:

"Böyle hayalet internet sitesi görmedim. Üye oluyorsun mail gelmiyor hoş geldin diye. Alışveriş yapıyorsun şu ürünleri aldınız teslimat şu tarihtir diye gelmiyor. Şifre unutuyorsun yeni şifre gelmiyor. Aldığım ürünler gelir umarım."

"İnternetten oğlum bir ayakkabı sipariş vermiş. Ben de almak istemedim. Sayfadan baktım onay bekliyor yazıyor. Telefonla arayıp iptal edelim dedim, ne göreyim telefon yok, mağazası yok, müşteri temsilcisi yok, online danışma yok, yok oğlu yok. Nasıl bir site bu? Oğlum 15 yaşında üyeliğimizi sonlandırın dedik yine bir şey yok. Gerçekte var olmayan bir site."

"İnternet sitesinden uçak bileti satın aldım. Ücreti banka hesabımdan çekildi fakat rezervasyon kodu bana gönderilmedi. İlgili havayolunu aradığımda böyle bir biletin mevcut olmadığı bana bildirildi. Bu siteye e-mail attığımda otomatik cevaplama sisteminden saçma sapan bir e-mail ile cevap verildi. İlk kez kullandığım bu site uluslararası bir site olmasına rağmen beni yaklaşık 140 TL kadar zarara uğratmış mağdur etmiştir."

Hangi sitelerden alışveriş yapmalı?

Gelen şikayetler üzerine açıklama yapan Şikayetvar.com yöneticisi Dr. Ömer Deveci, sanal alışveriş sitelerinin benzerlerini yaparak tüketicilerin dolandırıldığına dikkat çekti. Deveci, şu uyarılarda bulundu:

"Alışveriş esnasında anne kızlık soyadı ve kart şifresi kesinlikle söylenmemeli. Yasal olarak çalışan sitelerde bu bilgiler kesinlikle sorulmaz. 

Alışveriş siteleri şikayet edilebilmesi için bir şirket bünyesinde olması ve oda sicil kaydının bulunması gerekir. 

Şirket bünyesindeki internet sitelerine SanalPost (Online Kredi Kartı Sistemi) hizmeti sunmaktadır. Verilen Sanalpost hizmetinde şirket hesapları esas alındığından, alışveriş yapacağınız internet sitesinin ödeme şekillerini inceleyip, site üzerinde Online Kredi Kartı Ödeme sisteminin olup, olmadığına dikkat ediniz. 

EFT ödemelerinde verilen hesap bilgilerinin şirket hesap bilgileri olup, olmadığına dikkat ediniz. Alışveriş yapacağınız sitede, ilgili satış yapan kurumun açık adres ve iletişim bilgilerinin bulunup bulunmadığına önemle dikkat ediniz."

CNN TÜRK