EVİNDE veya ofisinde sabit internet aboneliği bulunan kullanıcılar için yarın önemli bir gün. Neden mi? Türkiye’deki 10 milyon fazla sabit internet abonesinin korkulu rüyası olan hız kotasında iyileştirilmeye gidiliyor. ‘Adil Kullanım Noktası’ (AKN) adında olan ve hıza yönelik yapılan uygulamada, belli bir kota limitini geçen kullanıcıların internet hızı saniyede 3 megabytelık veri aktarıma düşürülüyor. Örneğin; 25 mbps hızında 35 GB’lık AKN’ye sahip olan bir fiber internet paketi aldınız. 35 GB’lık kotayı doldurduğunuzda fiber internetinizin hızı 3 mbps’ye düşüyor. Bu kotanın dolmaması ise imkânsız. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2016 yılı son çeyrek raporuna göre Türkiye’deki sabit internet kullanıcısı aylık ortalama 68 GB civarında veri tüketiyor. Bu rakam da her geçen gün paylaşılan video sayısının arttığı sosyal ağlardaki içeriklerle yukarı doğru tırmanıyor. Kısacası kullanıcılar açısından kabus gibi bir durum.

AKN’SİZ PAKETLER ÇIKTI

1 Mayıs, yani yarından sonra oyunun kuralları değişiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) AKN’de yaptığı iyileştirmelerle, kotasını dolduran kullanıcılara daha yüksek internet hızı verilecek. Hatta gece 02.00 ile sabah 08.00 arası AKN uygulanmayacak. Bu da kullanıcıları biraz olsun rahatlatacak. BTK’nın bu uygulamasından önce ise internet servisi sunan şirketler harekete geçti ve AKN’siz paketleri kullanıcılara sunmaya başladı. İlk sunan şirketler arasında TurkNet, Doping ve Turkcell Superonline yer aldı. 45 TL’den başlayan paketlerde AKN kaldırılarak, kullanıcıların satın aldığı paket hızları hız kotasız olarak yansıtılıyor. Ayrıca AKN’nin 2019 yılında tamamen kaldırılacağı bilgisini de paylaşalım.

KOTAYI KİMLER KALDIRDI

89 TL’LİK PAKET

TURKCELL, Superonline fiber internet müşterilerine ‘Platin Paket’ ile evde internete zaman, gün ve saat farkı olmadan aynı hızda bağlanma seçeneğini sunmaya başladı. Platin Paket’te herhangi bir AKN uygulaması bulunmuyor. Saniyede 25 megabit hızında olan paketin satış fiyatı ise ayda 89TL.

ALTYAPISINA KOTA YOK

ALTERNATİF telekom operatörü TurkNet, kendi aktif altyapısındaki müşterileri için AKN uygulamasını ücretsiz olarak kaldırdı. Şirket, 150 GB AKN limitsiz internet, 100 mbps’ye kadar hız, ayda 1000 dakika telefon görüşmesini bir arada 59.99 TL’ye taahhütsüz sunuyor.

44.90 TL’DEN BAŞLIYOR
Millenicom’un alternatif sabit internet sağlayıcısı Doping, ‘Aile Boyu Hızlı İnternet Kampanyası’nda hız limitini ve AKN’yi kaldırdı. Saat 01.00–19.00 arasında altyapının desteklediği en yüksek hızda AKN’siz internet 100 mbps’ye kadar 44.90 TL’den başlayan fiyatla sunuluyor.

ÜZERİNDE ÇALIŞIYORLAR
TÜRK Telekom ve Vodafone, henüz AKN’siz paketlerini açıklamadı. Ancak bu iki şirket, AKN’siz paketler üzerindeki çalışmalarına devam ediyor. Bu paketlerin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Ahmet CAN/Hürriyet