Mozilla, ABD Temsilciler Meclisi’nde geçtiğimiz hafta kabul edilen ve Facebook, Microsoft ve Oracle gibi dev şirketlerin kabul ettiği siber güvenlik yasasını reddettiğini açıkladı.

Mozilla, Forbes dergisine gönderdiği açıklamada, “Daha güvenli bir internet oluşturulmasını tüm kalbimizle kabul ediyor olsak da, CISPA, internet güvenliğinin ötesine geçen, endişe verici bir yasa konumunda... CISPA, üstü kapalı siber güvenlik tanımlarına dayanarak mahremiyetimizi çiğniyor ve bilgiyi amacında dışında kullanan şirket ve devlete dokunulmazlık veriyor” ifadesini kullandı.

Mozilla, yapmış olduğu açıklamayla, Siber Güvenlik Paylaşım ve Koruma Yasasına (CISPA) başkaldıran ilk büyük teknoloji şirketi oldu. 


MICROSOFT DESTEK VERDİ
Yasanın Temsilciler Meclisi’nde 168 ret oyuna karşılık 248 oyla kabul edilmesinden bir gün sonra, Microsoft yasanın kabulünü destekledi ve yeni yasanın, “gizliliğin ve müşterilere vaat edilen güvenlik vaatlerinin onurlandırılması adına şirketlere yardımcı olması gerektiğini” ifade etti.



Yasanın ABD topraklarında hayata geçmesi için Senato tararından kabul edilmesi ve Başkan Barack Obama tarafından imzalanması gerekiyor. CISPA, hayata geçerse Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ve İç Güvenlik Bakanlığı’na ek denetleme hakları kazandıracak. Daha da önemlisi, şirketler ve devlet arasındaki bilgi paylaşımı daha resmi bir şekle bürünecek.

Mozilla, Forbes’a gönderdiği e-mail’de son olarak, “Umuyoruz ki, Senato bu yasayı kabul etmeden önce dikkatli bir şekilde değerlendirmede bulunacaktır” ifadesini kullandı.




 ntvmsnbc