Federal Almanya’nın başkenti Berlin’de dün gerçekleşen bir temyiz davası, hukuk dünyasının dışında da birçok kesim tarafından dikkatle takip ediliyor. Berlin’in eyalet bazında en yüksek temyiz mahkemesi olan “Kammergericht”, taraflara iki hafta içinde uzlaşmaları için süre tanıdı. İki hafta içinde uzlaşma olmaz ise 30 Mayıs’ta Almanya’da ilk defa “Facebook’ta hesap varisliği” konusunda örnek bir karar çıkacak.

DAVA KONUSU

Berlin Temyiz Mahkemesi, yayımladığı basın bildirisinde dava konusunu “Çocuğu ölen bir annenin, çocuğunun Facebook hesabına erişim hakkı olup olmadığının saptanması” olarak özetliyor. Berlin Temyiz Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi dün yapılan sözlü duruşmada Berlin Bölgesel Mahkemesi’nin 17 Aralık 2015 tarihli kararının değiştirilip değiştirilmeyeceğine karar verecekti. Zira bir alt mahkeme olan Berlin Bölgesel Mahkemesi 2015 senesinde merkezi İrlanda’da olan Avrupa için sorumlu Facebook İrlanda Limited Şirketi’ni mahkum etmiş ve davacı annenin ölen küçük kızının hesabına erişim hakkı olduğuna karar vermişti. Facebook’un karara itiraz etmesi sonucunda Temyiz Mahkemesi konuyu iki ana problem çerçevesinde ele alıyor:

Bir Facebook hesabı miras olarak kalabilir mi? Kalamaz ise, özel bir durumda, yani ölen küçük bir çocuk ise, bir istisna yapılabilir mi?

Genelde veya özel bir durumda Facebook hesabı miras olarak kalabilir ise, Alman veya İrlanda hukukunda verilerin mirasçılara iletilmesine engel olan bir hüküm var mı?

FACEBOOK VE “VÂRİS” SORUNU

Facebook, kullanıcılarına “Yardım Merkezi” sayfalarında dava konusu olan durumu genel olarak “Facebook'ta hesap vârisi nedir?“ başlığı altında açıklıyor ve yapılabilecek ayarlar ile hak sahiplerinin yetkileri konusunda “Not: Hesap vârisi seçebilmeniz için en az 18 yaşında olmanız gerekir” kısıtlamasına dikkat çekerek, şu bilgileri veriyor:

“Hesap vârisi, hesabınızın anıtlaştırılması durumunda hesabınızı yönetmesi için seçtiğiniz kişidir. Hesabınız anıtlaştırıldıktan sonra, hesap vârisiniz şunları yapabilir:

Profiliniz için başa tutturulan bir gönderi yazmak (ör. sizin adınıza son bir mesaj paylaşmak veya cenaze merasimi ile ilgili bilgi vermek),

Yeni arkadaşlık isteklerine yanıt vermek (ör. daha önce Facebook'ta olmayan eski arkadaşlar veya akrabalar),

Profil resminizi ve kapak fotoğrafınızı güncellemek,

Ayrıca hesap vârisinizin Facebook'ta paylaştığınız şeylerin bir kopyasını indirmesine izin verebilirsiniz. Ayrıca gelecekte hesap vârislerinin kullanabileceği yeni özellikler ekleyebiliriz.

Hesap vârisiniz şunları yapamaz:

Hesabınıza giriş yapmak,

Geçmiş gönderileri, fotoğrafları ve Zaman Tünelinizde paylaşılan diğer şeyleri kaldırmak veya değiştirmek,

Mesajlarınızı okumak,

Herhangi bir arkadaşınızı arkadaşlarınızdan çıkarmak...

Anıtlaştırma ve hesabınıza hesap vârisi ekleme hakkında daha fazla bilgi alın.

Birinin hesap vârisiyseniz, anıtlaştırılmış bir profili nasıl yöneteceğinizi öğrenin.”

MAHKEME SÜRE TANIDI

Bu karmaşık uluslararası hukuk probleminin 30 Mayıs 2017 tarihinde bir mahkeme kararı ile çözülüp çözülemeyeceğini, yoksa mahkeme kararı olmaksızın Facebook şirketi ile davacı aile arasında bir uzlaşma sağlanıp sağlanamayacağını iki hafta içinde öğreneceğiz. Zira Temyiz Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi Başkanı Hakim Björn Retzlaff, taraflara 9 Mayıs’a kadar bir uzlaşmanın söz konusu olup olmayacağını veya hatta uzlaşmaya varılıp varılmadığını bildirmeleri için süre tanıdı.


Ali Yıldırım - Berlin / Odatv.com