Pirate Bay’e son 36 saattir dünyanın hiçbir noktasından sağlıklı erişim sağlanamıyor. Analistler, sitenin yaşadığı farklı türden sansürün arkasında, küresel siber korsanlık örgütü Anonymous’un olabileceğini düşünüyor. Bu düşüncenin nedeni ise Pirate Bay’in geçtiğimiz hafta İngiltere’deki ISP’lerden biri Virgin Media’ya DDos saldırısı düzenlediği için Anonymous’u açıkça eleştirmiş olması. Bu tepkinin birkaç gün sonrasında, Pirate Bay’in esrarengiz bir saldırı altında kalmış olması, akıllara Guy Fawkes’un maskesini getiriyor.



Pirate Bay her ay çok defa arıza veren dev bir torrent platformu. Ancak bu arızalar genelde birkaç saatin ötesine geçmiyor. Son iki gündür yaşanan gelişmeler ise önde gelen torrent haber sitesi TorrentFreak’i endişeli internet kullanıcılarının e-mail yağmuruna maruz bıraktı.



SORUMLU ANONYMOUS

Torrent Freak, Pirate Bay’e erişimde yaşanan sıkıntının arkasındaki asıl nedenin, kısa süre önce mahkeme kararıyla sitenin bloke edilmesine karar verilmesi olarak gösterdi. Mahkemenin aldığı karar gereği, İngiltere’nin önde gelen ISP’leri Sky, Everything Everywhere, TalkTalk, O2 ve Virgin Media’ya Pirate Bay’i bloke etmeleri emri verildi. Ancak Pirate Bay’in bloke edilmesine yönelik kararlar geçmişte de alınmış ancak internet site güvenlik bariyerlerinin etrafından dolanan birçok yöntemle kullanıcılarına erişmeye devam etmişti.



Mahkeme kararları ve ISP blokeleriyle mücadele etmesini bilen Pirate Bay, şu an faklı bir sorunla karşı karşıya. TorrentFreak’e bilgi veren bir Pirate Bay üyesi, siteye dünyanın birçok yerinden erişim sağlanamamasının nedenini, halen sürmekte olan DDoS saldırısının sonucu olduğunu belirtti.



ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKİCİ

TorrentFreak’e konuşan kaynak, saldırının Çarşamba günü geç saatlerde etkisini azalttığını belirtti. Bu bilgi de göz önüne alınarak, saldırının zamanlamasının dikkat çekici detaylar içerdiğini belirtmek yanlış olmaz.



Pirate Bay, Virgin Media’nın maruz kaldığı DDoS saldırısı hakkında, 10 Mayıs günü bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Bu tür saldırıları desteklemiyoruz. İnternetin, herkesin düşüncelerini ifade edebileceği, özgür bir platform olduğuna inanıyoruz. Siz nefret etseniz bile, kimsenin ifade özgürlüğünü kısıtlama hakkınız yok… Karşıt görüşlü olduğunuz taraflarla çirkin yöntemler kullanarak savaşmayın. DDoS saldırıları ve sitelerin bloke edilmesi bir sansür şeklidir” ifadesi kullanıldı ve Anonymous açık bir dille eleştirildi.



Pirate Bay’e her kim saldırı düzenliyorsa, bugüne kadar hiçbir mahkemenin veya telif haklarını korumak için mücadele eden şirketlerin yapamadığını yapmış durumda: Pirate Bay’e erişim sağlanamıyor.







BARİYER ATLATMA USTASI

Yine de, bu kadar donanımlı bir sitenin böyle bir durum için bile hazırlığı var. Pirate Bay’in sunduğu proxy sunucu listesiyle siteye erişim sağlanabilir. Eğer bu sunucular da çare olamazsa, teknik kısmı bayağı karışık olan yöntemlere başvurulması gerekiyor.



Pirate Bay, uğruna saldırıya maruz kaldığı Virgin Media’nın kendisini bloke eden ilk İngiliz ISP olmasının ardından, kullanıcılarına çok sayıda erişim tüyosu verdi. Site, 2 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, bariyerleri aşarak siteye girenler sayesinde, ziyaretçi sayısında 12 milyonluk bir artış olduğunu belirtti. Pirate Bay’in güvenlik bariyerlerini yıkma taktikleri, arama motorunuzda saklı…



SORUMLULAR KİM?

TorrentFreak, Pirate Bay ‘saldırısının’ arkasında Anonymous’un olduğuna dikkat çekti. CNET, saldırının neredeyse kesinleşmesinin ardından, bu gelişmenin arkasında üç oyuncunun olabileceğini belirtti. Kimler mi?



Amerikan Sinema Filmleri Derneği (MPAA):
Hollywood’un en büyük altı stüdyosunun ticari işlerini yürüten derneğin, korsan film çılgını Pirate Bay’i hedef alması kimseye şaşırtıcı gelmez. MPAA, CNET’e yaptığı açıklamada, “Pirate Bay’in yaşadığı sorunla bir ilgimiz yok ve DDoS saldırılarını tasvip etmiyoruz” ifadesini kullandı.



Amerika Plak Sanayisi Derneği (RIAA):
ABD’nin en büyük dört müzik stüdyosunun temsilcisi, Pirate Bay saldırısı hakkında henüz resmi bir açıklama yapmış değil.



Anonymous:
DDos saldırılarının üstadı siber örgüt, saldırı iddiasını yalanladı: “Evet, Pirate Bay’e erişim sağlanamıyor. Evet, bu bir DDos saldırısı ve biz kimin düzenlediğini bilmiyoruz. Elimize bilgi geçerse paylaşacağız.”


Teknoloji ve torrent dünyası, acilen bu saldırısının sorumlusunun ortaya çıkmasını ve iddianın resmileşmesini bekliyor…




yenimedyaduzeni.com