Yazarlar, sanatçılar, sporcular ve şirketler son dönemlerde sosyal medyadan kendi ve şirketleri adına açılan sahte hesaplarla (fake hesap) ilgili hukuk mücadelesi başlattı. Sahte hesaplardan hakaret içeren mesajlar atanlar hakkında 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası bulunduğunu söyleyen avukatlar, “Sosyal medyanın etkisi arttıkça bu hesaplara olan ilgi de arttı. Sahte kullanıcıların önüne geçmek için Facebook ve Twitter’la bağlantı kuran gerçek kişiler bu hesapları kapatabiliyor. Eğer bu hesaplar yine kapanmazsa hukuk mücadelesi başlıyor. Yaptırımlar ise hapis cezasına kadar gidebiliyor” açıklamasını yaptı.

HAYRAN SAYFALARI

Sahte hesapların mağdurlarından Hürriyet gazetesi yazarı Yılmaz Özdil hakkında bugüne kadar 50’yi aşkın Facebook hesabı açıldı. Çoğu Facebook’ta hayran sayfası adı altında açılan hesaplardan Özdil’e ait olmayan görüşler ve yazılar paylaşıldı. Hakaret içeren mesajların da bulunduğu bu sayfalar Facebook tarafından kapatıldı. Twitter’da da Özdil adına ait olmayan bir çok hesap oluşturuldu. Hesaplar üzerinden Özdil’e ait olmayan görüşler paylaşılırken, birçok okurla da tartışmalara girildi.
Hürriyet gazetesi yazarı Ayşe Arman da sosyal medyada sahte hesap mağdurları arasında yer alıyor. Arman’a ait olmayan birçok hesap Hürriyet Dünyası tarafından kapattırıldı.

HUKUK MÜCADELESİ

Sahte hesapların kullanıcılar tarafından kolaylıkla kapattırılabileceğini açıklayan avukatlar, “Sosyal medyadan yapılan yorumlar, değerlendirmeler ileride çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Ünlü isimlere ait olmayan hesaplar kapatılmadığı taktirde hukuksal mücadele veriliyor. Bu da hesapları açanlar hakkında yasal sürecin başlamasını sağlıyor” dedi.

Türkiye, sahte hesapta ilk sırada

FACEBOOK’ta Endonezya ve Türkiye’nin sahte hesap kullanımında ilk sırada yer aldığını söyleyen Hürriyet Dünyası Sosyal Medya Editörü Şermin Terzi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Keza dünyada Twitter’da sahte kullanıcı sayısı da 20 milyona ulaşmış durumda. Hürriyet ve Hürriyet yazarları da bu sahte hesap furyasından zaman zaman nasibini alıyor. Şu ana kadar özellikle  Yılmaz Özdil, Ahmet Hakan, Erman Toroğlu, Ertuğrul Özkök, Ayşe Arman gibi Hürriyet yazarlarının adını kullanarak açılan pek çok sahte hesabı kapattırdık. Bu hesapların bir kısmı fan sayfaları,  bir kısmı da gerçek hesapmış süsü verilenler. Fan sayfaları genellikle yazı paylaşımı olsa da, aralarında bu isimleri kötüye kullanarak asılsız ve galeyana getirici içerikler de paylaşabiliyorlar. Merkezi ABD’deki sosyal ağlarla ve gerektiği durumlarda da Türkiye’deki hukuk merciileriyle  bu hesapların takibini yapıyor ve kapatılmasını sağlıyoruz. Belli aralıklarla Hürriyet ve yazarlarının gerçek  hesaplarını sosyal medya hesaplarımızdan takipçilerimizle paylaşarak doğru  bilgilenmelerini sağlamaya çalışıyoruz.  Son bir yılda, Hürriyet ve Hürriyet yazarları adına sosyal medyada  kötüye kullanım nedeniyle kapattırdığımız sahte hesapların sayısı 40 civarında.”