ARİF BAYRAKTAR -  İSTANBUL 

“Devletin de PTT kanalıyla aynı alanda firma yapılandırması ve Türkiye Noterler Birliği’nin anonim şirketinin de bu alanda faaliyete başlaması KEP’i sektör haline getirdi.” diyen Samast, 2008’den bu yana KEP sistemi  sağlayan TÜRKKEP’e toplamda 35 milyon lira yatırım yaptıklarını belirtti. Bir elektronik postanın gönderen ve alan taraflarının gerçekten kim olduğunun bilinmesini sağlayan; alıcıya iletim zamanını bildirerek, gönderilen iletinin içeriğinin yoldayken veya daha sonradan değiştirilmediğinin kesin olarak tespit edilmesi imkânını tanıyan KEP sistemi, 2000’li yıllardan bu yana dünyada yaygın bir şekilde kullanılmakta. Türkiye’deki toplam kullanıcı sayısı 30 bin olan KEP, giderek sektör haline geliyor. Pek çok şirketin KEP uygulamasını satın alarak şirketlerinde uygulamaya başlamaları ile birlikte KEP sektörü Türkiye’de hızla yaygınlaşıyor.

Adalet Bakanlığı’nın da Ocak 2013’te Resmî Gazete’de yayımladığı tebligatta ülkedeki kamu kurumlarına ve şirketlere KEP edinme zorunluluğu getirmesi, Samast’a göre sektörü canlandıracak. Dünyanın herhangi bir noktasında bulunan iki KEP kullanıcısı, KEP adresleri sayesinde aralarındaki herhangi bir sözleşmeye yasal hükümlülük kazandırabiliyor. Bu sistem ile kâğıt üzerindeki herhangi bir işlem hem daha hızlı hem daha hesaplı yapılabiliyor. Örneğin, adli iadeli bir postayı PTT’den zarfla göndermek 8 lira, kargo şirketleri bu evrakı 4 liraya taşıyor. Ancak KEP sistemi ile bu işlem 1,35 liraya yapılıyor. Ayrıca meblağı çok yüksek bir iş sözleşmesini noterde binlerce liraya hukukileştirmek, KEP ile sadece 1,35 TL’ye mal oluyor. Tatildeyken bir duruma itiraz etmek, ihtar, sözleşmeyi feshetme, yurtdışındayken müdahil olma KEP ile mümkün olacak. Hukuki nitelik gerektiren işlemlerin daha az maliyetli bir şekilde yapılmasına olanak sağlayan KEP sisteminin yakın zamanda sigortacılık ve bankacılık sektöründe daha yaygın bir şekilde kullanılacağını söyleyen Samast, KEP’in bankacılıkta faksı ortadan kaldıracağını söyledi. HDI Sigorta ve KİPAŞ Holding, TÜRKKEP aracılığı ile KEP sistemine geçmiş şirketler arasında bulunuyor.

TÜRKKEP, Şubat 2013’te Bilgi ve Teknolojileri Kurumu’ndan Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcı (KEPHS) yetkisini alarak şirketlere, kurumlara ve bireylere tescilli e-posta adresleri, yasal geçerli (senet hükmünde delil) ve güvenli belge gönderim hizmetleri vermeye başladı. TÜRKKEP toplamda bin 100 kişiyi istihdam ediyor. Büyüme hedeflerini değerlendiren Samast, “Bayi sayımız şu an 75. Ay sonu 100, yıl sonu 150 olacak.” açıklamalarında bulundu.