Cumhurbaşkanı Gül’ün uyarıları doğrultusunda TİB’in trafik bilgilerine erişmesinde mahkeme kararı şartı getirilirken, TİB’in istediği her türlü bilgiyi yer, erişim ve içerik sağlayıcılardan alabilmesinin yolu açıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, hükümetten sorunlu maddelerin düzeltileceği sözünü alınca önceki akşam onayladığı internet yasaklarına ilişkin düzenlemede AK Parti’den son dakika operasyonu geldi. AK Parti’nin, TİB’in internette trafik bilgilerine erişmesine mahkeme kararı şartı getirilmesine ilişkin önergesinde sürpriz biçimde ‘siber güvenlik’ gerekçesiyle TİB’in istediği her türlü bilgiyi yer, erişim ve içerik sağlayıcılardan alabilmesinin yolu açıldı. Önergenin Genel Kurul’da da aynen benimsenmesi halinde TİB mahkemelerce talep edilen trafik bilgilerini içerik, yer veya erişim sağlayıcılardan isteyebilecek. Ancak TİB ‘siber güvenlik’ kapsamında trafik bilgisi dahil talep ettiği her türlü bilgiye ulaşabilecek. Yasa teklifinde, Köşk’ün talep ettiği TİB Başkanı’na verilen 4 saat içinde erişimi durdurma yetkisi için 24 saat içinde sulh ceza mahkemesinden karar alma şartı teklifte yer almazken, metinde sadece internette trafik bilgilerine erişimin sınırlandırılmasıyla ilgili düzenleme yer aldı. Bu teklif dün Plan Bütçe Komisyonu’nda 3. havalimanı ve şehir hastaneleri ihalelerine ilişkin düzenlemeler içeren torba kanun teklifi ile ile birleştirilerek görüşüldü. Görüşmelerde AK Parti, internet yasaklarıyla ilgili 4 farklı önerge verdi.

>> 'İnternet Yasası' TAM METİN

Jet hızıyla geçti

Komisyonda jet hızıyla geçen önergelere göre, internet yasasında şu değişiklikler öngörüldü:

- TRAFİK BİLGİSİ: Trafik bilgisi, taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abonelik bilgilerini içerecek.

- ENGELLEME MAHKEMEYE:
TİB Başkanı tarafından özel hayatın ihlali gerekçesiyle verilen erişimin engellenmesi kararı, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, konuyla ilgili 48 saat içinde karar verecek.

- SİBER GÜVENLİK YETKİSİ:
TİB siber güvenlikle kapsamında içerik, yer ve erişim sağlayacılardan trafik bilgileri de dahil istediği her bilgiyi alabilecek. Siber güvenlikle ilgili olmayan konularda ise TİB trafik bilgilerini ancak mahkemelerce talep edilmesi halinde alabilecek.

- HSYK MAHKEMEYİ BELİRLEYECEK:
Erişimin engellenmesi ya da içeriğin kaldırılması kararları, birden fazla sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde HSYK tarafından belirlenen sulh ceza mahkemeleri tarafından verilecek.

>> Feyzioğlu: Gül yetkisini hukuka aykırı kullandı

ŞEBNEM HOŞGÖR / VATAN