Fobito'nun haberine göre Avustralya’da yarışları da başlayan uzaktan kumandalı, insansız küçük hava araçları dronelar, tüm Dünya ’da hızla yayılıyor ve her geçen gün farklı modellerle çeşitli amaçlara göre gelişiyor.

Son olarak Türkiye ’de de yayınlanan taslak talimat sayesinde yasal prosedüre giren ve sivil havacılık kurallarına bağlanan dronelar, model uçaklar gibi belli kurallar ve yasalar çerçevesinde uçurulacak.

Yayınlanan talimat çerçevesinde 4 kategoriye alınan insansız hava araçları (İHA)500 gram ağırlık ile başlayarak 150 kilogramın üzerinde ağırlığa sahip olanlar olarak sınıflandırılıyor ve bu sınıflandırmaya göre; 500 gram ve 4 kilogram arası İHA0, 4 kilogram ve 25 kilogram arası İHA1, 25 kilogram ve 150 kilogram arası İHA2 ve 150 kilogramın üzerindeki araçlar İHA3 olarak adlandırılıyor.

Özellikle uçuşa yasak bölgeler konusunda hassas davranılan yönetmelikte bu açıklamalar;

1- İrtifaya bağlı olmaksızın bir havalimanının belirlenmiş meydan referans noktası merkez alınarak 8 NM (15 km) alanda ve her iki yönde uzunlamasına 12 NM (22 km) ve her iki taraftan 2 NM (3,75 km) genişliğindeki sahada uçuşlar yasaklanacak.

2- Seyrüsefer yardımcı cihazları, helikopter pistleri, heliped, hava parkı, Genel Müdürlük internet sitesinde yayınlanmış olan denize/iniş kalkış alanlarda da İHA uçurmak yasak.

3- Askeri yasak bölgelerde, cezaevi ve güvenlik kısıtlı alanlarda ve NOTAM ile ilan edilen sahalarda da İHA'ların da uçması yasak olacak.

şeklinde belirtiliyor.