Apple'ın iPhone cihazların performansını düşürdüğünü kabul etmesi dünyada olay oldu. Apple konuyla ilgili özür dilerken batarya değişimlerinde 50 dolar indirim yapmayı kabul etti. ABD'de skandal itirafın ardından şirkete art arda davalar açılmaya başlandı. Bir kadın 999 milyar dolarlık tazminat bile istedi.

Sözcü'den Can Mumay'ın haberine göre; Türkiye'de ise Apple cihazının güncelleme sonrası yavaşlamasından dolayı Antalya Muratpaşa Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti'nin bir kullanıcıya para iadesi yapılmasına hükmettiği ortaya çıktı.

Olay şöyle gerçekleşti. 2013 yazında iPhone 4 alan Z.Ö. iGO isimli bir navigasyon programını indirdi. Program sorunsuz çalışırken Z.Ö.'nün iOS 6 işletim sisteminden iOS 7 işletim sistemine geçmesinin ardından, uygulama çalışırken hata vermeye başladı. Programı 70 TL vererek Apple Store'dan indiren Z.Ö. güncellemenin ardından telefonunun ağır çalışmaya başladı hatta zaman zaman kilidinin bile açılmamaya başladı.

‘GARANTİ SÜREM DEVAM EDİYORDU’

Z.Ö.'nün yazılım uzmanı eşi Ç.Ö. sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, “2013 yazında eşime iPhone 4 aldım. Güncellemeden sonra telefon resmen sapıttı. Sanki 15 yıl evvelki bir telefon oldu. Kendi kendine kitleniyor, donuyor… Güncelle geldiğinde de bir anda telefon durdu. Sonra aldığım yere geri götürdüm telefonu. Ayrıca o dönemde garanti süremde devam ediyordu” diye konuştu.

Ç.Ö. cihazı satın aldığı FN İletişim'e iPhone'u geri götürdü ancak iadeyi garanti süresi kabul etmesine rağmen yetkili servis olmadığını söyleyerek kabul etmedi. Ç.Ö. telefona indirdiği iGO isimli uygulamanın telefona zararı olacak bir yazılım içermediğini söyerlerken serviste kendilerine “internet hızınız yüzünden telefon yavaşlıyordur” gibi bahaneler sıralandığını söyledi.

Ç.Ö. bunun üzerine Muratpaşa Kaymakamlığı'na başvurarak tüketici hakem heyetine gitti. 07.02.2014 tarihindeki şikayeti karara bağlayan hakem heyeti bilirkişi incelemesi üzerine güncelleme sonucu iOS7 işletim sisteminin her uygulamaya destek verecek nitelikte olması gerektiğinin altını çizerek Ç.Ö.'nün 1080 TL'sinin FN İletişim tarafından geri ödenmesi kararını verdi. Böylece güncelleme sonrası yavaşlayan cihaz üzerine tüketici hakem heyetlerinde emsal bir karar bulunduğu ortaya çıktı.

213123123321313