Medya Derneği ve Üniversite Medya Birliği’nin öğrencilerin dijital alışkanlıklarıyla ilgili yaptığı araştırmaya, 18’si özel 40 üniversiteden 810 öğrenci katıldı.

Araştırmaya göre üniversitelilerin en fazla kullandığı sosyal ağ yüzde 39’la Instagram. Facebook yüzde 26’yla ikinci, Twitter ise yüzde 17’yle üçüncü sırada. Bir diğer sosyal ağ Snapchat’i kullananların oranı ise yüzde 10. Kız öğrencilerin en sık kullandığı sosyal mecra Instagram; erkeklerin ise Facebook. Üniversiteliler, sosyal medyada en çok kişisel paylaşımlarda bulunuyor. 

PAYLAŞIMIN RUH HALİ

Öğrencilerin yüzde 45’i, kendisiyle ilgili fotoğraf, video ve metin paylaşıyor; yüzde 39’u ise yaptığı paylaşımları “ruh haline” göre yapıyor. Araştırma, sosyal medyada siyasi paylaşım yapanların oranının yüzde 2 olduğunu da ortaya koydu. 

TAKİP EDİLMEYİ SEVİYORLAR 

Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin yüzde 32’si takip edilmenin kendisi için önemli olduğunu belirtti. Kız öğrencilerin yüzde 33’ü, erkeklerin yüzde 28’i kendilerini “İnternet bağımlısı” olarak tanımladı. 

HABERLER SOSYAL MEDYADAN

Öğrencilerin yüzde 79’u haberleri sosyal medya üzerinden takip ediyor. Haberlere ulaşmak için üniversitelilerin tercihi yüzde 38 ile internet haber siteleri, ardandan da yüzde 34’le Twitter geliyor. Öğrencilerin yüzde 54’ü sosyal mecradaki reklamları itici buluyor ve “Bu reklamlarda gördüğüm ürünü almam” diyor.