Genel endeks sıralamasında Türkiye 100 üzerinden 53,30 puan alarak 86 ülke içinde 38'inci oldu.

Alt endeks gruplarından 'Özgürlük ve Şeffaflık' alanında ise Türkiye'nin sıralamadaki yeri 52'ncilik oldu.

World Wide Web Vakfı tarafından hazırlanan yıllık raporlarda Türkiye geçen yıl aynı alanda 58'inci sıradaydı.

Türkiye'nin geçen yıla göre kaydettiği ilerlemede internete erişimde kadınlara fırsat eşitliği tanınmasının rolü olduğu ifade edildi.

'DÜNYADA KADINLARA YÖNELİK BASKI ARTTI'
Raporda birçok gelişmiş ülkede dahi internet üzerinden kadınlara baskının yoğunlaştığı vurgusu yapıldı. Raporda "İntikam pornosu olarak adlandırılan ve eski partnerlerin çektiği özel görüntüleri internet ortamında paylaşması olarak bilinen olaylarda ciddi artış yaşandı. Emniyet güçleri bu vakaları önleme konusunda yetersizdi" denildi.

İnternette kişilerin mahremiyetinin korunması konusunda Türkiye dahil pek çok ülkenin 10 üzerinden 3 puanın altında kaldığı da belirtildi.

'ŞEFFAFLIK YOK'
Raporda eleştirilen bir diğer nokta ise emniyet güçlerinin internet sağlayıcısı firmalardan kullanıcı bilgilerini isteyip, bu konuyu gizli tutmayı tercih etmesi.

"İnternette güvenliğin sağlanmasında şeffaflık başlangıç noktası olmalı" denilen raporda, Türkiye dahil birçok ülkede yetkililerin kullanıcı bilgilerini hiçbir yerde açıklama yapmadan şirketlerden talep ettiği ifade ediliyor.

Sosyal medya üzerinden organize edilen protesto gösterilerinin etkinliği alanında ise Türkiye'nin yanı sıra Şili, Meksika ve ABD'nin giderek daha etkin hale geldiği de raporda yer alan yorumlar arasında.