Düzenlemenin twitter ve facebook gibi internet üzerinden işlenen suçları içereceği belirtildi. Dört başlıkta yapılacak yeni düzenleme, 'yalan-iftira' , 'küfür-hakaret' , 'tahrik-isyana teşvik' ve 'kişisel verilerin paylaşılması-teşhircilik' unsurlarını kapsıyor.
 
Sosyal medya düzenlemesi için İçişleri, Adalet, Ulaştırma ve Sanayi Bakanlığı ile alt kuruluşlar TÜBİTAK ve BTK'nun ortaklaşa bir çalışma yürüttüğü öğrenildi. Düzenlemelerin AB uygulamalarını içerecek şekilde, kısıtlamadan çok denetimleri kapsayacak düzenlemeler olduğu belirtildi. Yine düzenleme ile sosyal medya üzerinden işlenen suçlara karşılık yasal boşluklarda giderilecek.
 
KÜFÜR VE HAKARETE KAMU AYARI
 
Sosyal paylaşım siteleri olan twitter ve facebook üzerinden yapılan 'yalan ve iftira' niteliğindeki mesajlar yasal düzenleme ile yakın takibe alınacak. Kamuoyunu yanlış yönlendirmeye yönelik yapılan yalan haberler ve iftiraların tespiti halinde bunları yapan kullanıcılar hakkında cezalarda artırıma gidilecek. Hakkında yalan haber yapılan kişinin başvurusu olsa da olmasada bunu yapanlar hakkında kamuoyunu yanlış yönlendirdikleri gerekçesiyle kamu davaları açılabilinecek. Bu konudaki yayınlara denetim gelecek. Yalan ve iftiraların hukuken tespiti halinde BTK devreye girecek. Düzenlemede küfür ve hakarete karşı da ciddi caydırıcı düzenlemeler getirilecek.
 
TAHRİK VE İSYANA TEŞVİK
 
Toplumu tahrik eden, kamu düzenini bozan twitter ve facebook mesajlarına karşı da ağır yaptırımlar getirilecek. Kamuoyunda provakasyonlara neden olabilecek, sokak olaylarını kışkırtıcı mesajlar yakın takibe alınacak. MGK'da siber terörle mücadele doğrultusunda bir karar alınmış ve bu konuda ilgili bakanlıklar siber güvenlik çalışması başlatmıştı. Sosyal medya üzerinden yapılan tahrik, provakasyon ve isyana teşvik faaliyetleri de siber güvenlik kapsamında masaya yatırılacak. Sosyal medya üzerinden işlenen suçlara karşılık yasal boşluklarda giderilecek.
 
KİŞİSEL VERİLERİN PAYLAŞIMI
 
Son dönemde sosyal medyanın kişilerin özel bilgi ve görüntülerinin teşhir edildiği bir mecraya dönüşmesi de yasayla sınırlandırılacak. Söz konusu düzenlemede öngörülen cezai yaptırımlar ile kişisel verilerin izinsiz olarak twitter ve facebook üzerinden sergilenmesinin önüne geçilecek. Yapılan düzenlemeler, Anayasa'nın haberleşme hürriyetini sağlayan maddeleriyle çelişmeyecek şekilde olacak.
 
'SUÇ HER YERDE SUÇTUR'
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yapılacak düzenlemenin sosyal medyayı yasaklamadığını belirterek, 'Sosyal medya, paylaşım sitelerine yönelik bir çalışma yoktur. Ancak sanal dünyada insanları mağdur edecek suç işleme serbestliği olamaz. Sosyal medyada da insanı ölüme teşvik ederseniz, kumara teşvik ederseniz, bilgilerine erişirseniz onları da kamuoyuyla paylaşırsanız bunun da cezası var. Suç her yerde suçtur. Suç işlendiği sabitse bunun sosyal medya üzerinden ya da sokakta işlenmesi arasında fark yoktur' dedi.
 
Sosyal medyaya AB standardı
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, sosyal medyayla ilgili yeni bir düzenleme iddialarına ilişkin, 'Kimse bizden sürpriz filan da beklemesin, yasaklama da beklemesin. Medeni ülkelerde bu iş nasıl kayıt altındaysa öyle olacak' dedi. Sosyal medyaya bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Çelik, 'Avrupa Birliği standartlarına aykırı bir şey yapmayız. Yasak söz konusu değil. Bizi Çin'le karşılaştırıyorlar herhalde. Çin bile yasaklayamıyor. Öyle bir şey söz konusu değil. İnsanlar şu peşin hükümlerinden kurtulsunlar. Kimse bizden sürpriz de, yasaklama da beklemesin. Medeni ülkelerde bu iş nasıl kayıt altındaysa öyle olacak' şeklinde konuştu.