WhatsApp'ın kullanıcılarından ücret alıp almadığı aslında bugüne kadar net bir şekilde bilinen bir şey değildi. Ancak Whatsapp'ın dün açıklanan kararıyla birlikte artık kullanıcılarından ücret almayacağı açıklandı. Peki bu ne anlama geliyor? Bugüne kadar Whatsapp kullanıcılarını nasıl ücretlendiriyordu?

WhatsApp'ın sitesinde Sıkça Sorulan Sorular bölümünde "Whatsapp'ın abonelik ücreti nedir" sorusuna şirket şu şekilde yanıt veriyor:

"Ufak bir abonelik ücretimiz var. Lütfen unutmayın, WhatsApp abonelik için size asla otomatik olarak ücret uygulamaz. Tüm telefonlar için, WhatsApp'ı indirmek ve bir yıl denemek ücretsizdir. Bir yıldan sonra, yılda $0.99 USD'ye WhatsApp aboneliğiniz devam ettirme opsiyonunuz vardır. Abonelikler birikimlidir. Sonraki bir yıl için ücret öderseniz bu, geçerli abonelik sürenize veya bir yıllık ücretsiz deneme sürenize eklenir. Hizmet süresi dışında, WhatsApp'ın ücretsiz ve ücretli sürümleri arasında hiçbir fark yoktur."

Whatsapp her ne kadar bu açıklamayla kullanıcılarını aydınlatsa da aslında bugüne kadar istisnalar hariç kullanıcılarından herhangi bir ücret kesintisi yapmış değil. Ancak ileride yapacağı ücretlendirme için de baştan dayanak noktası oluşturmak adına sitesinde böyle bir bilgi yer alıyor.

Whatsapp'ın aldığı kararla birlikte halihazırda ücretsiz olan Whatsapp bundan sonra da ücretsiz olmaya devam edecek. En azından Whatsapp'ın bundan sonra 'ikinci bir emre kadar' ücretli olmayacağına emin olmuş olduk.

Whatsapp'ın kurucusu ve CEO'su Jan Koum

PEKİ WHATSAPP NEDEN BEDAVA?

Whatsapp'ın kurucusu ve CEO'su Jan Koum, Whatsapp'ın bedava olmasını bakın nasıl açıklıyor?

"Özellikle amacımız Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcıları kucaklamak."

Koum'a göre kredi kartı olmayan yüz binlerce kullanıcı var ve bu kitleyi göz ardı etmek söz konusu değil.

Whatsapp için geleneksel reklam anlayışını kuruluşundan bu yana reddeden Koum'un açıklamalarına bakıldığında Whatsapp'ın bundan sonra hem ücretsiz hem de reklamlara boğmayan bir sohbet platformu olarak kalmayı sürdüreceği söylenebilir.

WHATSAPP NASIL PARA KAZANACAK?

Akıllardaki soru ise şu: Kullanıcılarından ücret kesmeyen ve reklam da yayınlamayan Whatsapp nasıl gelir yaratacak? Bu konuda henüz net bir bilgi paylaşılmasa da şirketin özellikle iş tarafında çalışacağı ortaklıklardan gelir yaratması bekleniyor. Örneğin bir lokantada rezarvasyon yaptırmak isteyen kullanıcı Whatsapp üzerinden bunu yapma imkanına kavuştuğunda hem lokanta kolayca rezervasyon işlemini halledecek hem de Whatsapp bu iş modelinden gelir yaratacak.

WHATSAPP BUGÜNE KADAR NE KADAR KAZANDI?

Whatsapp'ın istisnalar haricinde kullanıcılarından ücret kesmediğini söylemiştik. Şirket her ne kadar paylaşmaya yanaşmasa da, sızan bilgilere göre Whatsapp bugüne kadar bu 'istisnalar'dan toplamda 15 milyon dolar gelir elde etti.




Selim ÖZTÜRK / Hürriyet