Artık tüm dünyadaki WhatsApp kullanıcıları, popüler mesajlaşma uygulamasının şifreleme işlevlerinden faydalanıyor. Bir süre önce BlackBerry'nin BBM ve eposta hizmetlerine has olan güvenli mesajlaşma işlevi, artık WhatsApp'ta da sunuluyor.

WhatsApp'ın uçtan-uca şifreleme işlevi, karşımızdaki kişi veya kişilerle konuştuklarımızın, gönderip aldığımız dosyaların sadece bu kişi veya kişiler tarafından
görülebileceği anlamına geliyor.
Peki WhatsApp'ın şifreme işlevi tam olarak nasıl bir güvenlik sağlıyor?

Fotoğraflarınız ve videolarınız da güvende
Yeni şifreleme işlevi, sadece yazılanları değil, sohbet üzerinden gönderdiğiniz dosyaları, videoları ve fotoğrafları, hatta yaptığınız sesli görüşmeleri de şifreliyor. Bu, veri bağlantınıza ulaşan herhangi birinin bu verileri çözemeyeceği, hatta WhatsApp'ın bile yaptıklarınızı göremeyeceği anlamına geliyor.


Şifreleme işlevi, iOS, Android, Blackberry, Windows ve Nokia kullanıcıları için sunuluyor.

Nasıl şifreliyor?
WhatsApp, şifreleme için Open Whisper Systems'in geliştirdiği "The Signal Protocol"ü kullanıyor. Şifreleme yeteneği, WhatsApp'ın son sürümünü kullananlara sunuluyor ve şu an kapatmanın bir yolu bulunmuyor gibi görünüyor.


Daha önce yok muydu?
Şifreleme şimdiye kadar mesajlarınızla sınırlıydı. Şimdi ise sesli aramalarınız, videolarınız, paylaştığınız fotoğraflar da şifreleniyor.

Güvenilir mi?
WhatsApp, verilerinize kendisinin bile erişemeyeceğini iddia ediyor. Ancak FBI - Apple arasında yaşanan son gelişmelerde FBI, bir süre uğraştıktan sonra iPhone'u hack'lemeyi başarmıştı. WhatsApp'ın şifreleme sisteminin herhangi bir güvenlik açığına veya zafiyetine sahip olup olmadığı bilinmediğinden, şifrelemenin her zaman işe yarayacağından emin olmak zor.

Uçtan uca şifreleme nasıl kullanılıyor? 

Eğer siz ve şifreli mesajlaşacağınız arkadaşınız WhatsApp’ın son sürümünü kullanıyorsa izlemeniz gereken adımlar şöyle: 

1-Herhangi bir kişinin WhatsApp'taki profilini görüntüleyin. 

2-Daha sonra buradaki 'şifreleme' sekmesine tıklayın. 

3-Bu işlemin ardından karşınıza QR kodlu bir ekran çıkacak. 

4-Daha sonra 'kodu tara' butonuna basın ve arkadaşınızın telefonunda görünen QR kodu okutun.