Çeşitli hükümet güçlerinin, şirketlerin gizlilik politikalarını hiçe sayarak cihaz içi bilgilerine ulaşma isteği teknoloji şirketleri ile hükümetleri karşı karşıya getirmeye başladı.

Geçtiğimiz aylarda Apple ve FBI arasında yaşanan San Bernardino Olayı, geçmişte yaşanan benzer olayların da tekrar gündeme gelmesini sağlamıştı.

Teknoloji şirketleri kullanıcı bilgilerinin gizliliği açısından cihazların içerisinde bulunan bilgilere ulaşılamaması gerektiğini düşünürken, hükümetler vatanın bütünlüğü ve olası tehditlerin önceden belirlenebilmesi açısından kullanıcı bilgilerine ulaşabilmek istiyor.

Bu durum teknoloji şirketlerini kullanıcı bilgilerinin gizliğini koruyacak yeni yöntemler geliştirmeye yöneltti. WhatsApp, kullanıcı gizliliğini koruyacak adımlardan ilkini gerçekleştirdi ve "Uçtan uca şifreleme" adındaki özelliği kullanıma sundu. Özellik sayesinde iki kullanıcı arasında yapılan konuşmalar sadece konuşma yapılan cihazlar içerisinde anlamlı hale gelip okunabiliyor ve diğer cihazlar bu konuşmalara erişse bile anlamlı bir mesaj elde edemiyorlar.

Antivirüs yazılımı McAfee'nin kurucusu John McAfee WhatsApp'ın bu özelliğine inanmadığını açıkladı. WhatsApp bünyesinde bir güvenlik açığı bulunduğunu söyleyen McAfee, özellikle Android platformundaki uygulamanın ciddi güvenlik zafiyeti barındırdığını belirtiyor.

 WhatsApp, Google, Android çerçevesinde bulunan sorun hakkında is ileriye dönük bir teklifte bulunan McAfee, şirketlerin kendisine başvurması halinde ücretsiz bir şekilde güvenlik açığını onarabileceğini söylüyor.