ABD'nin ünlü hukuk bürolarından Baker & Hostetler, iflas uygulaması yapmak için sıra dışı bir karar aldı ve IBM'in yapay zekasını kadrosuna kattı. Hali hazırda 50 avukatın çalıştığı büro, artık yapay zeka Ross ile 51 kişi oldu.

Dünyanın ilk yapay zeka avukat olma özelliğini taşıyan Ross, IBM'in insansı yapay zekası Watson temel alınarak tasarlandı. Sanal avukatın; okuma, anlama, araştırma ve sorulan sorulara hipotez üretme gibi özellikleri bulunuyor. Ayrıca deneyimlerinden sonuçlar çıkarabiliyor ve yine deneyimlerine bağlı olarak hız kazanabiliyor. Aslına bakarsanız bir avukatın yaptığı hemen her işi yapabiliyor.

Yapay zeka: Bilimsel adıyla mantıksal analiz robotu olarak biliniyor. Bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti.

Duruşma sırasında bir iddia yönelttiğinizde veya soru sorduğunuzda; Ross bunu algılıyor ve kanun, hukuk kuralları ve yardımcı kaynakları değerlendirerek kısa süre içinde cevap veriyor.

IBM'in yapay zekası, binlerce yanıt arasından en doğrusunu kısa sürede bulabildiği için de duruşmanın süresini ciddi anlamda kısaltıyor. Ayrıca basit ve anlaşılabilir bir dil kullanması, salonda oturanlar için de oldukça önemli. Zira ağır hukuk terimlerini birçok kişi anlamakta güçlük çekiyor.

Ross ayrıca durağan bir şekilde de kalmıyor. Hukuk alanındaki tüm yenilikleri ve güncellemeleri takip ediyor. Kısacası IBM'in yapay zeka avukatı teoride kusursuz gibi duruyor. Pratikte ise nasıl olduğunu hep birlikte göreceğiz.