Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında ses kayıtlarının (tape) yayımlandığı YouTube için önceki akşam katıldığı bir televizyon programında “Gerekirse YouTube ile Facebook’u kapatırız” açıklaması yaptı. Erdoğan’ın bu sözlerinin arka planında YouTube’a Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) her gün yaptığı ‘ses kayıtlarını kaldırın’ uyarısının olduğu belirtiliyor. YouTube’a yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, yeni internet yasasıyla beraber yetki sahibi olan TİB, ses kayıtlarını kaldırması için YouTube’a iki haftada binden fazla uyarıda buludu. Google’ın Türkiye ofisine bağlı olan YouTube ise mahkeme kararı olmadan içerikleri kaldırmadıklarını ifade ederek direniyor.
 
Özel hayat değil
 
Yeni internet kanunuyla beraber elindeki yetkiyi güçlendiren TİB, iki veya üç günde bir internet sitelerine kaldırılması gereken içeriklerin listesini gönderiyor. YouTube’a gönderilen içerik kaldırma taleplerinin sayısı ise son iki haftada bini geçmiş durumda. Ancak TİB tarafından yapılan bu kaldırma talepleri, YouTube tarafından olumlu karşılanmıyor. Bunun birinci sebebi söz konusu içeriklerin kaldırılması için TİB’in elinde mahkeme kararı bulunmaması, ikinci sebebi ise TİB Başkanı’na geçen yetkinin sadece özel hayatın gizliliğini ilgilendiren içerikleri kapsaması. Ancak YouTube yetkilileri, internet sitesi üzerinden yayımlanan ses kayıtlarının, özel hayatın gizliliğini tehdit etmediğini ileri sürüyor. Başbakan ile bakanlar arasında yapıldığı öne sürülen telefon görüşmeleri YouTube tarafından özel hayatın gizliliğini tehdit eden paylaşımlar olarak değerlendirilmiyor. Konu hakkında yorum yapan YouTube yetkilileri TİB tarafından gönderilen içerik kaldırma taleplerine karşı direndiklerini ve şu ana kadar hiçbir içeriği kaldırmadıklarını ifade ediyor. Yeni internet kanununa göre TİB, özel hayatın gizliliğine yönelik engellenmesi gereken içerikleri YouTube, Facebook veya Twitter gibi yer sağlayıcı şirketlerin yerine hizmet sağlayıcılara bildirecek. Kullanıcıların internet bağlantısı sağladığı şirketlerin kuracağı Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne bildirilecek engelleme talebiyle içerikler 4 saat içinde kaldırılacak. Ancak şu anda birlik kurulmadığı için söz konusu içerik engelleme kararları hayata geçirilemiyor. Öte yandan erişim sağlayıcıları tarafından engellenen içeriklere ‘arka kapı’ olarak adlandırılan VPN servislerle ulaşılabilecek. VPN servisleri, kullanıcıların IP adresini farklı bir ülkeden bağlanmış gibi göstermesini sağlayabiliyor.

>> ABD'den sosyal medya tepkisi: Kaygı duyuyoruz

 
İlk hedef YouTube
 Facebook ve Twitter gibi siteler içeriklerin paylaşıldığı platformlar olarak öne çıkıyor. Ancak YouTube ses kayıtlarının yüklendiği yer olduğu için kapatılması muhtemel sosyal ağların başında geliyor. YouTube, Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama motoru ve en fazla arama yapılan ikinci internet sitesi. Bu yüzden YouTube’un Türkiye’de kapatılmasının dünyada da tartışma yaratacağı dile getiriliyor. 
 
Kapan olamaz
 Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları dün sosyal medya ve siyasetin de gündemindeydi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine, Facebook ve YouTube’un dünyada geçerli platformlar olduğunu ve kapanmasının söz konusu olamayacağını ifade etti. Gül, “Önce bilinmesini isterim ki Türkiye demokratik bir hukuk ülkesidir. Özgürlüklerin güçlenmesini arzu ederiz. Gerilemek söz konusu olmaz. Kimse de gerilemeyi özlemez zaten Türkiye’de. İnternet yasasını biliyorsunuz. Sıkıntılı durumlar vardı. Noksanlıkları düzelttiler” dedi.
 
Gerçekteki suç, sanalda da suç
 
YouTube ve Facebook’un yasaklanması ile ilgili konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan gerçek hayatta suç olan her şeyin sanal hayatta da suç olduğunu ifade etti. Elvan şunları söyledi: “Dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen alçakça saldırılar var. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu tür uygulamaya müsaade edilmez. Bu konuda, bu tür şirketlerimizin çok daha dikkatli, çok daha hızlı hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer böyle bir şey olsa, anında bunun engellenmesi yapılır. Düşünün Başbakan’a, Cumhurbaşkanı’na küfür edilecek, olmadık hakaretler yapılacak, yasadışı birtakım görüntüler alınıp ve bunlar servis edilecek, bunları da biz içimize sindireceğiz. Böyle bir şey mümkün değil.” CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ise “Toplumun bugün hava aldığı tek kanal olan sosyal medya AKP tarafından kapatılmak istenmektedir. Bu yasak toplumu boğar. Ülkenin dünyadan izole edilmesine neden olur” diye konuştu.
 
‘Milleti YouTube’a yedirmeyiz’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir televizyon kanalında sosyal medya yasağına ilişkin şunları söyledi: İnternet yasası ile ilgili olarak 30 Mart’tan sonra yeni düzenleme yapacağız. İnternet yasasına malum çevreler itiraz ettiler. Yapabileceğimiz kadarını yaptık. O alanda da 30 Mart’tan sonra atacağımız yeni adımlar var. Bu konuda kararlılığımız var. Bu milleti YouTube’a, Facebook’a yediremeyiz. Kapatılmaları da dahil. Çünkü bu insanlar kazançları için her türlü ahlaksızlığı, ajanlığı, casusluğu teşvik ediyorlar. Böyle bir özgürlük anlayışı olmaz. İlk etapta hedefimiz karar mekanizmalarını temizlemek. Ondan sonra asıl korku onları alacak.”

Başbakan: Gerekirse Youtube ile Facebook'u kapatırız
 
İran’da yasağı dinleyen yok
 
İran’da uzun süredir Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerine erişim yasak, ancak ülkede Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de dahil hiç kimse yasağı dinlemiyor. Ruhani’nin Twitter’da 182 bin takipçisi var. Aynı şekilde İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in de Facebook’ta profili mevcut ve profilini bugüne dek neredeyse 850 bin kişi beğenmiş durumda. İran’da Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerine erişim için Proxy ayarlarını değiştirmek yeterli. Bu durumun yetkililer de farkında ki İran İslami Kültür ve İrşat Bakanı Ali Cenneti, geçen günlerde aralarında Facebook’un da bulunduğu bazı sosyal medya sitelerine konulan erişim yasağının kaldırılabileceğini söyledi.
 
İngiliz Büyükelçiden facebook yanıtı
 
İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, dün Twitter üzerinden Türk vatandaşlarının sorularını yanıtladı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği Facebook ve YouTube’un kapatılması yönünde atılabilecek adımlara ilişkin “Birleşik Krallık ifade özgürlüğünün her demokrasinin temel taşı olduğuna inanıyor. Sosyal medyanın çok önemli bir rolü var” dedi. (ZEYNEP ŞAFAK)


Haber: AHMET CAN / Radikal