TCK.m.188 gereğince uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. 

Burada sanığa verilecek ceza belirlenirken sanığın uyuşturucu madde bulundurma suçunu mu yoksa uyuşturucu madde ticareti suçunu mu işlediği önem kazanmaktadır. Yani burada sanığın saiki çok önemlidir. 

Şöyle ki; sanık bulundurduğu uyuşturucu maddeyi başkasına satma hususunda bir davranış gösterebileceği gibi yahut sadece kullanma amaçlı olarak da bulundurmuş olabilir.  Burada satışa kanaat gösteren bir takım delil ve emarelerin olması gerekmektedir. 

Örneğin; uyuşturucu maddenin küçük paketler halinde hazırlanmış olması, ambalajlanması satışa hazır olduğuna bir delalettir. Buna karşılık sanık sadece kendi kullanımı için de uyuşturucu maddeyi bulundurmuş olabilir. Burada dikkat edilecek ve önemli olan uyuşturucu maddenin kişinin kullanımına yetecek kadarki miktarıdır. 

Şahsi kullanım için kabul edilebilecek miktar, kişinin fiziksel ve ruhsal yapısı ile uyuşturucu veya uyarıcı maddenin niteliği, cinsi ve kalitesi ile somut olayın özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Adli Tıp Kurumu tarafından esrar kullananların her defasında bir ila bir buçuk gram olmak üzere günde üç kez esrar tüketebilecekleri ve bu kullanımın yıllık miktara göre bakılması gerektiği  değerlendirilmektedir.Yani üzerinde şahsın kullanımından çok daha fazla miktarda uyuşturucu madde ele geçmesi halinde bunun günlük değil yıllık kullanıma göre değerlendirilmesi de yapılmalıdır. Dolayısı ile üzerinde uyuşturucu ile yakalanan şahsın sadece kullanmadan mı yoksa ticaretten mi ceza alacağı hassas bir nokta olup, satışa ve ithale ilişkin delillerin de açıkça konması gerekmektedir. 

Şayet kişinin ithal ettiği uyuşturucu veya uyarıcı madde miktarı kendisinin kullanma gereksinimi için yeterli miktarı aşmıyor ve kişi kendisi de uyuşturucu madde kullanıyor ise, uyuşturucu veya uyarıcı madde ithal suçu oluşmayıp bu maddeleri kullanma için bulundurma suçu oluşmuş olur. Çünkü burada kazanç elde etme maksadıyla hareket etme durumu söz konusu değildir.