Meslek hayatım boyunca tanıdıklarımdan, eşten dosttan hatta kendi müvekkillerimden görüyordum da bu anlayışın bu kadar yaygın olduğunu sosyal medyada takipçi sayım artınca üzülerek fark ettim.

Durum o kadar içler acısı ki…

Vatandaşımız maalesef “hukuki danışmanlık” kavramından çok uzak. Bir avukattan danışmanlık almak isteyip de ücret ödemeye razı çok az insan var. Bunların bir kısmı da herhangi bir şekilde suiistimal edilmiş.

İnsanlar avukat ofisine gitmeye korkuyor. Herkeste avukatlık ücretini karşılayamama fobisi oluşmuş. Bu nedenle insanlar mümkün mertebe avukatlara bulaşmadan arzuhalcilerle yahut büyük düşünür Google veya belli bazı internet sitelerinde verilen üstü kapalı bilgilerle hukuki sorunlarını halletme derdinde.

Diğer bir yöntem de sosyal medyada –ki bu en kolayı- ulaşabildiği avukatlara ya da gruplara sorular sormak ve bilgi almak. 

Bu yazıyı yazmamdaki amaç geçenlerde bir takipçimle ilginç bir mesajlaşmamız oldu. Bugüne kadar defalarca internette bana bu şekilde sorulan sorulara cevap vermediğimi, konusunda uzman bir avukattan destek almalarının daha iyi olacağını hatta TBB asgari ücret tarifesini bile yayınlayarak danışmanlık ücretinin herhangi bir hekim muayene ücreti kadar olduğunu yazdım. Tabi ki vatandaşın soru sormasına engel olmak mümkün olmuyor. Neyse, bu takipçim bir satın almadan doğan yaşadığı bir hukuki sorunu uzun uzun yazmış ve benden fikir istemiş. Kendisine “Bu şekilde danışmanlık vermiyorum lütfen konusunda uzman bir meslektaşıma danışın” benzeri bir cevap verdim. Bana aynen şöyle dedi: “Ben sizden danışmanlık istemedim ki! Sadece fikrinizi sordum.

Kendisine vakit ayırıp nezaketen cevap vermeme rağmen sitem dolu mesajı bende şok etkisi yarattı.  Benden istediği fikri acaba avukat olmam nedeni ile mi istemişti ki bu hukuki danışmanlık olur yoksa tanıdığı tanımadığı herkese dert yanıp fikir mi istiyordu inceleme konusu.

Sosyal medyada bebek beslenmesine, bebek uyku eğitimi danışmanlıklarına bir dünya para harcamaya hazır kişiler maalesef en önemli hukuki sorunlarında 210 lira danışmanlık ücretini ödemeyi düşünmemekte. 

Üstelik Facebook’ta kurduğum “Tarafsız Çalışan Anneler Platformu”nda (grubumuz sadece gebelik ve analık halinde uğranan haksızlıklara karşı ve bu konulardaki gündeme ilişkin sosyal bilinçlendirme projesi götürmekte) haklarını bilmeyen kadınlara destek olmak amacıyla meslektaşlarımın da verdiği destek ile Avukatlık Kanunu’nu aşmadan yardımcı olmaya çalışmamıza rağmen bebeğinin fotoğrafını paylaşan ya da çalışan bir anne olduğunu vurgulayan herkes gebelik yahut analık durumları ile ilgisi olmayan her sorusunu sorar oldu. 

Bu gibi durumlar her zaman her yerde görülüyor tabi ki. Bizde elimizden geldiği kadar insanlara avukata danışmak kültürünü ve bunun gerekliliğini aşılamaya çalışıyoruz. 

Başarılı olur muyuz?

Büyük bir muamma… 


Av. Feyza Altun Meriç