Yapay zekanın başlangıcının bitişinin başlangıcındayız.  Yani bu alanda bilinmeyenleri çözmeye başladık  ama daha yeterince yeterli değiliz.  Yazılım konusunda oldukça ilerleyen Türkiye, yasal düzenlemeler ve bürokrasiye takılıyor. Yapay zekanın her alanda kendini gösterdiğini merakla gözlemliyoruz ancak hukuk ve etik bu konuda geri kalıyor. Hızı yakalamak yakın zamanda hukuk ve etik alanı için mümkün görünmüyor. Bu alanda siber güvenlik köyleri kurulmaya ve en çok da siber alan çalışmalarına özel önem vermeye ihtiyaç var. Normal şartlar altında insanların yaşamını kolaylaştırmaya gelen yapay zeka, siber güvenlik alanı iyi çalışılmaz ise, bizi bir facianın eşiğine de sürükleyebilir. Blockchain uygulaması ile insanın yaşamına görünmez bir kilit vurmaya çalışan yapay zeka yazılımcıları bir taraftan da pazarlama sektörünü çok farklı noktalara taşıyor. Bu gelişmeler biraz sevindirici, biraz merak uyandırıcı, biraz da korkutucu seviyede ilerliyor. Türkiye’de tüm teknoloji üreticileri, pazar araştırmacıları ve etik uygulayıcıları ile hukukçular bu alanda bir araya gelse sanıyorum inanılmaz beyin fırtınası yapılır. İnsanın hayal gücünü en iyi çalıştırdığı yer olarak görünen yapay zeka, bir taraftan da evlenmeye hazır nazlı bir kız olarak da karşımızda. Bu teknolojiye kim önceden sahip olursa geleceği yakalıyor. Teknolojiye sahip olmak da yetmiyor, eş zamanlı olarak  teknolojiyi sürekli de geliştirmek ve doğru bilgiyi yapay zekaya eksiksiz bir şekilde aktarmak gerekiyor. Elma isteyen birine armut veren yapay zeka unsurları ile insanın hayatının daha da zorlaşacağı aşikar. Bu nedenle öncelikle yapay zekaya iyi bir makine öğrenmesi sağlanması, sonrasında da görücüye çıkarılması gerekiyor. Insanı iyi tanıyan insansı robotlar üretildiğinde insanın kendini robot gibi hissetmesi ve neredeyse varlığını sorgulaması muhtemel. 


İnsan temelli çalışan yapay zeka unsurları artık teknoloji geliştiriciler tarafından sadece bireye çalışacak. Birgün gerçek ihtiyacınız olan şey kapınıza geldiğinde o zaman yapay zekaya sahip araçların doğru segmenti belirlediğini söyleyebileceğiz.


Bugün hemen hemen her sektörde bize hizmet eden yapay zeka, bazı sektörlerde insanın ortaya koyacağı işten daha mükemmel sonuçlar ortaya koyabiliyor. Örneğin data oluşturmak, evrakları düzgün bir şekilde arşivlemek, dizinlemek gibi. Bazen işlem seviyelerinin 2.4 saniyeyi bulduğunu gözlemliyoruz ki bir insanın evrakı bilgisayara tarayıp, analiz edip, raporlayıp, göndermesi bu kadar kısa bir zamanda mümkün değil. Bu nedenle şaşırtıcı bir şekilde şirketlerin başarı oranının artmasına yardımcı olan yapay zeka unsurları doğru bir şekilde öğrendikten sonra hata payı sıfır olarak çalışabiliyor. Burada insana hiç mi ihtiyaç yok diyorsanız, elbette var. Makina öğrenmesi aşaması çok önemli ve bu aşamayı da alanında yetkin ve uzman kişilerle aşıyoruz.  


Türkiye yakın gelecekte yazılım konusunda daha önemli başarılara imza atabilir ve bu anlamda yazılım köyleri kurabilir. Önemli bir sanayi unsuru olan yapay zeka teknolojisi bizi diğer ülkelerle yarışan bir seviyeye getirebilir hatta biz bu konuda öncü olabiliriz. Bu anlamda ilkokul cağından itibaren eğitim çağındaki çocuklara teknoloji dersi konulmali ve ilk etapta ilgilerinin uyandırılması sağlanmalıdır. Yazılım temiz, sürdürülebilir, dostane ve katma değeri yüksek bir alan olarak bizi çagırıyor. Gelecek şüphesiz insansı robotlarla birlikte yaşanacak. Şimdiden bu teknolojiye kulak kabartmak ve bilinmeyeni öğrenmek gerekiyor. Bol algoritmalı günler diliyorum.