İSTANBUL - Girişimcileri teşvik etmek ve yeni yatırım olanakları sağlamak amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılan "10 bin yatırımcıya bedelsiz arsa" uygulamasına bir ayda 950 başvuru geldi.

Yeni yatırım başvurularının ilk sırasında 150'nin üzerinde başvuru ile Van OSB yer alıyor. Van'ı 100'e yaklaşan başvuru ile Malatya, Diyarbakır ve Mardin takip ediyor. Öne çıkan sektörler ise tekstil, bilişim, gıda ve inşaat olarak sıralanıyor.

VAN'DA 150 FİRMA SIRADA
Sabah'ın haberine göre; Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan, 150 firmanın yatırım iin sıraya girdiğini belirterek "Yakın zamana kadar kimse Van'da fabrikaların kurulacağına ve sanayileşmenin olacağına inanmıyordu. Şu an yaklaşık 80 fabrika bulunuyor. 150 firma da bedelsiz arazi için başvurdu" diyor.

ELAZIĞ'DA 3. OSB DEVREYE ALINDI
Elazığ OSB Genel Müdürü Mehmet Kaymaz ise gelen başvurular için üçüncü OSB'yi devreye aldıklarını ifade ediyor. 150'ye yakın başvuruyu karşıladıklarını belirten Kaymaz, "Gördüğümüz kadarıyla yatırımlarda bir frene basma söz konusu değil. Aksine ciddi yatırımların yapıldığını görüyoruz" diyor. Bedelsiz arazi uygulamasının girişimciliği tetikleyen bir unsur olduğunu da anlatan Kaymaz, bölgede istihdamın artacağını belirtiyor. Öte yandan bedelsiz arsa için iki şart aranıyor. İlki arsayı aldıktan üç yıl sonra üretime geçmek. İkincisi ise en az 10 kişi istihdam etmek.

MARDİN'DE 75 BAŞVURU
Mardin'de de girişimciler yatırım için şehrin kapısını çalmaya başladı. 75 firma Mardin Valiliği'ne başvurarak arazi tahsisi talebinde bulundu. Girişimcilerin akın ettiği diğer iller ise 60 başvuru ile Tunceli, 50 başvuru ile Batman ve 40 başvuru ile Şanlıurfa olarak sıralanıyor.

GAZİANTEP FÜZE GİBİ
Bedelsiz arazi uygulaması genellikle doğu illerini kapsıyor. Ancak kapsam dışı olan illerde de yüzde 50 ile 90 arasında değişen indirimler söz konusu. Bu kapsamda Gaziantep OSB'de 350 müteşebbisin başvuru var. İzmir, Denizli, Manisa ve İstanbul'daki OSB'lerde de 200'ün üzerinde tahsis bekleyen girişimci bulunuyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bedelsiz arsa tahsisi uygulaması ile 10 bin civarında yeni işletme, 30 milyar TL yatırım ve 400 bin kişilik istihdam oluşturulmasının hedeflendiğini açıklamıştı.



ntvmsnbc