Yapılan denetimler sonucunda işletmelere toplam 2 milyon 948 bin 64 lira ceza yazıldığı öğrenildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, "Alo 174 Gıda Çağrı Merkezi", gıdada güvenliğin sağlanması, halk sağlığının korunması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 14 Şubat 2009'da faaliyetlerine başladı.
Çağrı merkezini, karşılaştığı sorunları bildirenler kadar bilgi almak için arayanlar da oldu. Hattı hizmete girdiği günden itibaren 2009 yılı sonuna kadar 153 bin 727 kişi aradı. Bu aramalardan 20 bin 567 adedi bakanlığın faaliyet konularıyla ilgili olarak kayıt altına alındı.

"Alo 174 Gıda Hattı"na gelen şikayetlerin başında gıda ürünleri satan iş yerlerinde ve toplu tüketim yerlerinde hijyen kurallarına uyulmadığı geldi.
Satın alınan gıda ürünlerinin içinde yabancı maddelere rastlandığı, ürünlerin etiket bilgilerinde açıklayıcı ve yeterli bilgi bulunmadığı, ürün reklamlarında haksız rekabete neden olan ifadeler bulunduğu, son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin satıldığı, toplu gıda zehirlenmesi olduğu, üretim izinsiz gıda satışı yapıldığı konularında şikayetlerin de geldiği hat, özellikle son aylarda "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar" ile ilgili başvurular aldı.

"Alo 174 Gıda Çağrı Merkezi"ni arayan bazı vatandaşların ilginç şikayetleri de dikkati çekti. Hormonsuz domates ve salatalık satan firmaları öğrenmek isteyen tüketiciler kadar, kurbanlık koyunların denetlenmesi gerektiğini bildirenler çıktı.

Bir tüketici, Kurban Bayramı'nda kesilen koyunun bacağında iltihap olduğu, bu kısmın yıkanıp pişirildiği ve 1 hafta sonra bunu yiyen bir kişinin bacağında ağrı başladığı gerekçesiyle kurbanlık koyunların denetlenmesini istedi.
Başka bir vatandaş, kaynar suya atılan ve bir süre sonra alınan domatesten çıkan suyun jöle gibi olduğunu belirterek, bu domateslerin tüketilip tüketilemeyeceğiyle ilgili bilgi talep etti.

Bu arada, hattın aranmasından sonra denetimler gerçekleştirildi. Başvurular cezai işlem uygulamaları açısından incelendiğinde, 3 bin 220 adet müracaata istinaden yapılan denetimler sonucu ceza uygulandı.

Denetimler soncunda, 2 bin 37 işletmeye idari para cezası kesildi, bin 18 adet üretim ve faaliyetten men kararı alındı ve 165 kez cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

AA