Van depremi, 17 Ağustos 1999’daki Marmara depremine hazırlıksız yakalanan Türkiye için 12 yılda ne yaptığının ‘sınavı’ niteliğindeydi.
 
Arama kurtarma: Tüm Marmara Bölgesi’ni etkileyen 17 Ağustos depreminde arama kurtarma yetersizdi. Ağırlıklı olarak AKUT, jandarma ve sivil savunma ekipleri, madenciler ve kimi dağcılık kulüpleri görev almıştı. Van depreminde Mahalli Afet Gönüllüleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi, Arama Kurtarma ve Ekoloji Grubu, Ulusal Acil Durum Arama ve Kurtarma Derneği ile illerin arama kurtarma ekipleri gibi çok sayıda ekip vardı.
 
Barınma: Marmara depreminde Kızılay iflas bayrağını çekmişti. Çadırların kimi eskiydi, kimi su geçiriyordu. Çadırların tamamı otağ tipi ve eski modeldi. Van depreminde en azından çadırlar iyileşmişti.
 
Yardım ağı: 17 Ağustos’ta yardım kaosu yaşanmıştı. Gelişigüzel, bireysel ve grupsal inisiyatife dayalı bir yardım ağı vardı. Bu kez hem ülkesel hem bölgesel ölçekte hizmet veren dernekler sahnedeydi.
 
Ulaşılamayan bölgeler: 12 yılda tablonun değişmediği noktalar da var. Örneğin, yardımların stoklanması ile dağıtım organizasyonu arasındaki kopukluk sürdü. Van’ın kimi köylerindeki depremzedeler Twitter üzerinden yaptıkları çağrılarda, köylerine yardım ulaştırılmadığını duyurdu.
Yapı denetimi: 17 Ağustos’ta enkaz görüntüleriyle sarsılan Türkiye 12 yılda çürük binalara karşı adım atamamıştı. Van’da eski binaların yanı sıra son yıllarda ‘deprem yönetmeliği’ne göre yapılmış olması gereken binalar da yıkıldı.
Koordinasyon: 12 yılda hayata geçirilemeyen bir diğer ihtiyaç, bölgesel afet koordinasyon mekanizmasıydı. Depremin meydana geldiği ilde kurulacak afet koordinasyonu işlevsiz kalabiliyor. Bu nedenle Van’a en yakın ilde, vaktiyle kurulmuş bir koordinasyon merkezi daha verimli olabilirdi.
 
Hastaneler boşaltıldı
Yine il bazlı koordinasyon örgütlenmesinde, bütün olanakların seferber edilemediği anlaşılıyor. Van 100. Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Muradiye Devlet Hastanesi binalarının sarsıntılardan ötürü bir süreliğine boşaltılması organizasyon eksikliğine işaret etti.



RADİKAL