Hak İhlalleri Raporu 2010 Değerlendirmesi'ni açıklayan Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "2010 yılında Tüketiciler Birliği'ne hakkında en fazla şikayet ulaştırılan sektör, bankacılık sektörü olmuştur" dedi.

Derneğe başvuranlara 2000 yılından beri ücretsiz hukuki yardım hizmeti veren Tüketiciler Birliği Başkanı Ağaoğlu yılda iki kez yayınlanan rapora ilişkin şunları söyledi:
"2010 Yılı Hak İhlalleri Raporu'na göre yıl genelinde Başvuru Merkezi'ne 7.068 adet tüketici başvurusu olmuştur. Başvuruların yoğunlaştığı ana konular ayıplı hizmet, ayıplı mal, KKDF artışı, bilgi talebi, satış sonrası hizmetler ve kapıdan satış konusunda olmuştur. Gelen her dört başvurudan biri Bankacılık sektörüyle ilgilidir. Bankacılık sektörü şikayetlerini ise İletişim ve Tüketici Elektroniği şikayetleri izlemiştir. Bu üç sektör, toplam başvuruların yarısından fazlasını oluşturmuştur.

Ekim ayında Maliye Bakanlığı'nın KKDF oranındaki artış kararını bankaların devam eden tüketici kredilerine de uygulamaları, sektörle ilgili başlıca şikayet konusu olmuştur. Tüketici mevzuatına göre sözleşme maddelerinin tüketici aleyhine yorumlanması haksız şart olarak değerlendirilmesine rağmen, KKDF oranındaki artışın devam eden kredilere uygulanması açık bir hak ihlalidir. Tüketicilerin yüz milyonlarca lira kaybına yol açan bu uygulamaya karşı kamu otoritesi de gerekli müdahaleyi yapmamıştır. Tüketiciler Birliği kanunun verdiği yetkiyle, tüketiciler adına bu konuda yargı mücadelesini başlatmıştır. Ayrıca kart aidatları ve hesap işletim ücretleri, yüksek kredi kartı faizleri, komisyonlar ve bankacılık işlemlerindeki harçlar tüketicileri mağdur etmeye devam etmektedir. Kart aidatı ve hesap işletim ücretinin hukuksuz olduğuna dair sayısız hakem heyeti kararının yanı sıra yüksek yargı kararları bulunmasına rağmen bu konuların temel bir çözüme kavuşturulmaması bankaları en çok şikayet edilen kurumlar haline getirmiştir."

Özellikle iletişim sektöründe ise GSM şikayetlerinden dolayı tüketicinin çoğunlukla, "Onayı olmadan tarife değişikliğine gitmesi, sürpriz faturalar, istenmeyen mesajlar ve gizli zamlar" başlıklarında yoğunlaştığını ifade eden Ağaoğlu, şöyle devam etti:
"GSM firmalarının keyfi tarife değişikliklerine kaşı çok sayıda tüketici dava açarken, yargı nezdinde de firmaların haksızlıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, Yalın ADSL ve telefonlardaki sabit ücretler de iletişim sektöründeki şikayetlerden olmuştur. Yalın ADSL uygulaması bu yıl ülkemizde uygulanmaya başlamasına rağmen, yeni bir sabit ücret icadı olan Yalın ADSL erişim ücreti ile pratikte hiçbir şeyin değişmediği ve tüketici mağduriyetinin maalesef devam edeceği görülmüştür."

Ağaoğlu ayrıca tüketicilerin en çok problem yaşadığı üçüncü sektöründe Tüketici Elektroniği olduğunu belirterek, ayıplı mal ve satış sonrası hizmetlere ilişkin şikayetler bu sektörde yoğun olduğunu ifade etti.(ANKA)
(ÜNS/ÖMR)