Denize açılan bir tekneyle Yassıada'ya yansıttıkları ışık altında açıklama yapan Genç Siviller, daha sonra denize çiçek bıraktı.

Genç Siviller Platformu'na üye 20 kişi, 27 Mayıs Darbesi'ni protesto etmek ve darbe sonrası hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Caddebostan sahilinde bir araya geldi. Yassıada'ya 'Yaslı Ada' göndermesi yapan grup, daha sonra basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklama yapan Turgay Ogür, "Bundan 50 yıl önce, Türkiye'de askerler ilk darbelerini yaptılar ve cumhurbaşkanından milletvekillerine, başbakana, bakanlara, genelkurmay başkanı ve emniyet müdürüne kadar pek çok kişiyi, arkamızda şu an ışıkla işaret ettiğimiz adaya topladılar. Bu adada uydurma bir mahkeme kurup, onları yargılayıp, 3'ünü idam ettiler. Pek çoğu işkence gördü, hapse atıldı. Açıklanamayacak ölümler oldu. Biz 50 yıl sonra buna dikkat çekmek adına İstanbul'un başucunda olduğunu göstermek için adayı ışıklandırmak ve İstanbulluların dikkatine adaya çekmek istedik" dedi.

Ogür'ün ardından söz alan, Celal Bayar'ın torunlarından Akile Gürsoy, "27 Mayıs'ın 50. yılında, kadirşinaslıkla bu kötü günleri hatırlayan, bir daha Türkiye'nin böyle kötü günler yaşamaması için bir vefa göstererek bu toplantıyı düzenleyen Genç Siviller'e teşekkür ediyoruz. O mahkemeler herkesin gözü önünde. Gerçi o zaman televizyon yoktu ama radyolardan herkesin gözü önünde büyük baskılar altında cereyan etti. Belgeleri ve dokümanları var. Kardeşim Emine Gürsoy'da zabıtları yayın haline getirdi. İlgilenenler için pek çok kaynak mevcut. Tabi büyük babam Celal Bayar da, o mahkemede ölümle yargılanan, kanun değiştirilip yaş haddinin küçültüldüğü, idam edilebilmek için ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak bu muameleye maruz kaldı. Ülkemiz adına çok önem taşıyan bir mahkeme oldu. Bugünde ülkemize, demokrasimize böyle bir sekte gelmemesi için milletimizin huzur için de hayatına devam edebilmesi için, bütün hatırlamalara ve sorgulamaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

Protesto, Genç Siviller'in çiçekleri denizden adaya doğru atmasıyla son buldu.

(CİHAN)