İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu, kamuoyunda "2B Yasa Tasarısı" olarak bilinen "orman özelliğini yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören yasa tasarısı" ile ilgili "2B arazileri ve hazineye ait tarım arazilerinin üzerinde plansız ve programsız bir şekilde tasarrufta bulunmanın, çok yönlü olumsuz geri dönüşleri olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


İMO Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2B arazilerinin kamuoyunca sadece "orman vasfını yitirmiş araziler" olarak bilindiğini, buna karşın 2B arazileri konusunun çok boyutlu ve karmaşık bir sorun alanı olduğu ifade edildi.

Ekosistem parçalanır

Orman vasfının yitirildiği gerekçesi ile orman bütünü içinde kalan bir bölüm arazinin satılarak yapılaşmaya açılmasının ekosistemin parçalanmasına da neden olacağı belirtilen açıklamada, tasarının yasalaşması halinde imara açılacak alanlarda yapılaşmanın bir gereği olarak altyapı hizmetleri de götürüleceği, böylece 2B arazisi olarak tanımlanan bölge dışındaki alanların da yapılaşmanın getirdiği olumsuzluklardan etkileneceği iddia edildi.

Üçüncü kişilere satışının toplumsal sonuçları olur

"2B arazileri ve hazineye ait tarım arazilerinin üzerinde plansız ve programsız bir şekilde tasarrufta bulunmanın, çok yönlü olumsuz geri dönüşleri olacağı" öne sürülen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"2B arazilerinin bir kısmı kentsel ve kırsal yerleşimlerin mekanı haline gelmiş ve üzerinde çeşitli ekonomik, toplumsal, kültürel, siyasal yapılar ve üretim ilişkileri oluşmuştur. 2B Yasa Tasarısı ile orman niteliğini kaybettiği iddiasıyla orman sınırları dışına çıkarılan arazilerin, rayiç değeri üzerinden hak sahipleri dışında üçüncü kişilere de satışı öngörülmektedir. Bu yerleşim yerlerinde arazinin hak sahibine ya da üçüncü kişilere satılması, devredilmesi çeşitli siyasal ve toplumsal sonuçlar doğuracaktır."




Cnn Türk