Büyük Zafer'in üzerinden tam 88 yıl  geçti. Ve her yıl oldugu gibi 30 Ağustos tüm yurtta yine törenlerle kutlanıyor.

ANKARA

Anıtkabir'e ziyaret

İlk tören saat 08.45 te Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in başkanlığındaki heyetin, Anıtkabir'i ziyaret etmesiyle başladı.

Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve diğer askeri erkanın Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

Orgeneral Koşaner, Atatürk'ün mozolesine, üzerinde "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Orgeneral Koşaner ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komuta kademesi Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Misak-ı Milli kulesine geçen Orgeneral Koşaner, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Koşaner, daha sonra deftere yazdığı metni yüksek sesle okudu. Orgeneral Koşaner metinde şunları kaydetti:

"Büyük Önder, Ebedi Başkomutan, Yüce Atatürk; Ulusumuzun bağımsızlık ülküsü etrafında toplayıp kazandığın büyük zaferin 88. yıl dönümünü kutlamanın coşkusunu yaşıyoruz. Kazanılan bu büyük zafer, Türk tarihi için bir dönüm noktası olması bakımından taşıdığı değerin yanında ulusumuzun sonsuza kadar birlik ve bütünlük içinde, çağdaş uygarlıklar arasında yerini almasının teminatı olan Cumhuriyete kavuşmanın yolunu da açmıştır.




Günümüz muharebelerinin gerektirdiği çağdaş teknoloji ürünü harp silah araçları, üstün eğitim ve bilgi birikimine sahip kahraman personeli ile Türk Silahlı Kuvvetleri, gücünü aldığı yüce Türk milletinin gurur kaynağı olmaya devam edecektir.

Yüce Atatürk; sarsılmaz bir kararlılıkla bağlı olduğumuz Atatürkçü düşünce sisteminin ulusumuz için taşıdığı önemin farkında olarak aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhun şad olsun."

Resmi geçit töreni

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında da resmi geçit töreni düzenlendi.

Törene, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ile Bülent Arınç, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel ve diğer yetkililer katıldı.

Töreni, ayrıca yabancı misyon şefleri, subay ve astsubaylar ile çok sayıda vatandaş izledi.



TSK paraşüt timinin gösterisi

Geçit töreni, TSK Armoni Mızıkası ve sancaklar ile Onur Kıtası'nın pisti boşaltması ve bu sırada Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi'nin 3 bin metreden yaptığı atlayışla başladı.

Paraşütçüler atlayışlarında Türk Bayrağı, Atatürk posteri ile kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdı. Atlayışların tamamlanmasının ardından paraşütçüler, Türk Bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önüne gelerek açtı.

Tören, TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun geçiş için pistte yerini almasıyla devam etti.

Bandonun hemen ardından Tören Kıta Komutanı ve karargah askerleri, gaziler ile kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın oluşturduğu Silahlı Kuvvetler Onur Taburu, şeref tribünü önünden resmi geçiş yaptı. Poster Grubu sancakları, Atatürk'ün posterini taşıdı.

Geçit resmi, Kara Harp Okulu Boru Trompet Takımı ile Kara, Deniz, Hava Harp okulları öğrenci taburlarının geçişiyle devam etti.

Törende, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve Barış Gücü askerlerinin oluşturduğu taburu, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yer aldığı "Tarihi Bölük"ün geçişi izledi.

Cumhurbaşkanı Gül ile Genelkurmay Başkanı Koşaner, sancakların Türk bayrağı geçişini ayakta izledi.

Atlı Tören Kıtası'nın geçişi ile devam eden geçit töreni, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğünün geçişiyle sürdü. Mehteran Bölüğü, izleyicilerden büyük alkış aldı.

Helikopter ve uçak gösterileri

Törende, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı Doğal Afet Arama Kurtarma Birliği ile Jandarma Komutanlığı Operasyon ve Arama Kurtarma Taburu da geçiş yaptı. Bu sırada, Özel Kuvvetler Komutanlığına ait helikopterler de eş zamanlı olarak Hipodrom üzerinde uçtu.

Tören, Topçu Taburu ile Tank Taburu Görev Kuvveti ve Mekanize Piyade Bölüğünün geçişleriyle devam ederken, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı helikopterlerle Türk Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 ve F-4 uçakları gösteri uçuşu
yaptı.

Türk yıldızları

Resmi geçit, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından beğeniyle izlenen Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları"nın gösterisiyle sona erdi.

Yurt içi ve yurt dışı gösterilerinde başarısını kanıtlayan Türk Yıldızları, 8 uçakla gösteri yaptı.

Türk Yıldızları'nın gösterileri, Şeref Tribünü ve vatandaşlarca uzun süre alkışlandı.

Bu arada Türkiye'de üretilen alçak irtifa hava savunma sistemi tanıtılarak, geçişte yerini aldı.

Bu arada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Zafer Bayramı'nın 88. yıldönümü dolayısıyla Merkez Orduevi'nde resepsiyon verecek.


İSTANBUL


30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi.

Tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üniversiteler, siyasi partiler, yargı organları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Taksim Cumhuriyet
Anıtı'na çelenk koymalarıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, Anıt Şeref Defteri'ne şunları yazdı:

"Huzurunda olmanın gurur ve heyecanın yaşıyoruz. Silah arkadaşlarınızla birlikte kurarak, bizlere emanet ettiğiniz laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni, sonsuza kadar yaşatma azim ve kararlılığı ile ilke ve
devrimlerinizin yol göstermesiyle, görevimizin başında olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk ulusunun hizmetinde görev yapmakta olan Türk Silahlı Kuvvetleri olarak, huzurunda saygı ile eğiliyor, şehitlerimizi
rahmetle, gazilerimizi saygı ve hürmetle anıyoruz. Ruhun şad olsun."

Taksim Cumhuriyet Anıtı'ndaki törenin ardından, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Harbiye Orduevi'nde tebrikleri kabul etti.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve öteki ilgililerin katıldığı tören, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Tören dolayısıyla Vatan Caddesi'nde de resmi geçit töreni yapıldı.




İZMİR


30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda da bir tören düzenlendi.

Tören, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Büyükşehir
Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Cumhuriyet Savcılığı, üniversiteler, siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Taşdeler, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı.

Taşdeler, "Gönlümüz, sana bağlılık duygularıyla dolu olarak, en büyük eserin olan Türkiye Cumhuriyeti'ni
tüm tehditlere karşı koruma, ilke ve devrimlerinin aydınlattığı yolda yükseltmektir" dedi.

Daha sonra Orgeneral Taşdeler, Kordon Subay Orduevi'nde kutlamaları kabul etti. Basın mensupları törenin bu bölümüne alınmadı.






Cnn Türk