İki ailenin barışması nedeniyle düzenlenen törene katılan Bitlis Vali Vekili İsmail Ayhan Tavlı, iki ailenin bundan sonraki hayatının barış, huzur, sevgi ve saygı içinde geçmesini diledi.

Tavlı, ''Barışın hayırlı olmasını diliyorum. Barışa vesile olan herkese teşekkür ediyorum. İki ailenin bundan sonraki geleceğinin barış, huzur, sevgi ve saygı içinde geçmesini diliyorum'' dedi.

Bitlis Müftüsü Halil Bektaş ise, insanların olduğu yerlerde bu problemlerin yaşandığını, fakat problemlerin katlanarak devam ettirilmeden, barış yolunun tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Bektaş, şöyle devam etti:

''İslam kelimesinin bir kaç anlamı vardır. Bunlardan biri de barıştır. Gönül ister ki kavgalar ve kırgınlıklar olmasın. Ama insanların olduğu yerlerde bu problemler oluyor. Fakat doğru olan bu problemlerin katlanarak devam ettirmek değil, barış yolunu tercih etmektir. Peygamber efendimiz kan davalarının cahiliye adeti olduğu söylemiş. Efendimiz yine başka bir sözünde ise kan davaları ayağımın altındadır demiş. Biz peygamber efendimizin ayağımın altında dediği şeyleri, gönlümüzde ve zihnimizde yıllarca taşırsak, evimizde, gönlümüzde, toplumumuzda huzurumuz olmaz. Bunun manevi, maddi ve toplumsal sıkıntıları olur. Hayır afta ve barışmaktadır. Bu güzel tabloyu oluşturmada emeği geçenlere teşekkür ediyorum.''

Eski Bitlis Milletvekili Edip Safter Gaydalı da, iki ailenin kardeşlik ve birlik içinde yaşamına devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

''Hiç bir zaman kötülük kötülükle düzeltilmez, kan kanla yıkanmaz'' diyen Gaydalı, ''Gönül ister ki kimse kavga etmesin. Büyüklerimizin dediği gibi barışmasını bilmeyen, asla kavga etmesin. Bu kısa dünyada birbirimizin kalbini kırmayalım. Cehalettir, gençliktir olabilir. Ama olayları büyütmeyelim. Hepimiz Bitlis'in nüfusunun azalmasından şikayet ediyoruz. İki aile kavga ediyor. Bir aile eşyasını toplayıp, batıya göç ediyor. Kısa dünyada bu vesilelerle bir araya gelmeyelim. Sevgi, kardeşlik ve buranın kalkınması için bir araya gelelim. Artık kavgalara bir son verelim. Kavgaların sonunun gelmesini istiyorum. Bu barışa vesile olan herkese teşekkür ediyorum.''

Törende Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra, Ömer ve Hasan ailelerinin mensupları, Kur'an-ı Kerim'in altından geçip kucaklaştı ve el sıkışarak barıştı.

Tören sonunda aileler barış yemeği yedi.

Törene, 10. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Halit Günbatar, Bitlis İl Jandarma Komutanı Albay İhsan Sarı, her iki ailenin mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Zaman